Sjedinjene Države u petak su najavile nove mjere kojima će ublažiti trgovinske, putničke i financijske restrikcije nad Kubom u pokušaju predsjednika Baracka Obame da učini nepovratnim otvaranje te komunističke države prije no što mu u siječnju istekne mandat.

Zadnje u nizu novih pravila koja su donesena nakon normalizacije odnosa između ta dva hladnoratovska neprijatelja u prosincu 2014. dozvolit će izvoz na Kubu nekih američkih proizvoda kupljenih online, te će američkim tvrtkama omogućiti izgradnju kubanske infrastrukture namijenjene humanitarnim ciljevima, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Nova pravila također ukidaju ograničenja količine kubanskog ruma i cigara koje američki putnici mogu ponijeti kući za osobnu upotrebu. Američkim tvrtkama se dopušta i pružanje sigurnosnih usluga vezanih za komercijalne letove, a kubanskim farmaceutskim tvrtkama da traže odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove.

Te mjere dio su posljednjih poteza Obamine administracije kojima se zaobilazi kongres kojeg kontroliraju republikanci. Kongres se protivio Obaminom pozivu da se ukine pet desetljeća dug ekonomski embargo nad Kubom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.