Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina očekuju da će još prije Božića biti prekoračen broj od milijun izbjeglica za ovu godinu, priopćeno je u četvrtak na konferenciji pokrajinskih ministara u Koblenzu.

“Granica od milijun izbjeglica bit će dosegnuta još prije Božića”, rekao je predsjednik Konferencije, ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Hessen, Roger Lewentz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) na godišnjem skupu u Koblenzu.

Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek ustrajava na svojoj prognozi od 800.000 izbjeglica, iako je ova brojka premašena već u studenome.

Lewentz je zatražio i hitan program raspodjele izbjeglice po zemljama Europske unije i oštro kritizirao zemlje koje se protive raspodjeli.

“Potpuno je neprihvatljivo da zemlje poput Poljske jednostavno kažu: mi ne primamo izbjeglice”, rekao je Lewentz. On je u ime njemačkih saveznih pokrajina zatražio sankcije protiv članica EU koje odbiju primiti izbjeglice.

“Isti ti prvi su u redu kada u Bruxellesu treba primiti agrarne subvencije i druge programe potpore koji se dobrim dijelom financiraju njemačkim novcem”, rekao je Lewentz.

U međuvremenu se unutar vodeće demokršćanske Unije CDU/CSU i dalje vodi sukob oko smjernica izbjegličke politike predsjednice CDU-a i kancelarke Angele Merkel.

“Koalicija kojoj ste Vi na čelu se usred nacionalne krize pokazala kao neučinkovita”, poručio je u pismu upućenoj Angeli Merkel istaknuti član CDU-a, nekadašnji borac za ljudska prava u DDR-u i dugogodišnji ministar pravosuđa savezne pokrajine Saska, Steffen Heitmann.

On je Merkel optužio da je “nepromišljenim izjavama” privukla velik broj izbjeglica u zemlju, čime je uzrokovala katastrofalno stanje u kojem državne službe ne izlaze na kraj s novonastalom situacijom, a građani su, tvrdi on, “duboko uznemireni”.

Heitmann je uz to objavio da zbog ovakve politike Angele Merkel nakon nekoliko desetljeća napušta CDU. “Ja se još nikad, čak ni za vrijeme DDR-a, nisam osjećao ovako strano u vlastitoj zemlji”, poručio je Heitmann kojeg je tadašnji kancelar Helmut Kohl predlagao za predsjednika Njemačke.

Komentiraj

FOTO:EPA/BORIS ROESSLER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.