Američki ministar obrane Ashton Carter priznao je u subotu da je koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države možda djelomice odgovorna u zračnom udaru u kojemu su u petak pogreškom poginuli irački vojnici.

Čini se da je zračni udar bio “pogreška u kojoj su sudjelovale obje strane”, rekao je Carter novinarima u subotu, dodavši da je nazvao iračkog premijera Haidera al Abadija i izrazio mu sućut.

Ashton Carter je izjavu dao tijekom posjeta amfibijskom jurišnom brodu USS Kearsarge koji sudjeluje u operacijama koalicije protiv skupine Islamske države (IS) u Iraku i u Siriji.

Riječ je o prvom stradavanju savezničkih vojnika od početka zračne kampanje koalicije na IS, pišu američka glasila.

Čelni čovjek Pentagona nije naveo koliko je vojnika poginulo u napadu. Iračke vlasti tvrde da su u bombardiranju u Faludži, zapadno od Bagdada, život izgubila desetorica vojnika.

“Ovakve se stvari događaju kada se borimo rame uz rame, kao što mi činimo”, istaknuo je Carter novinarima, izrazivši žaljenje zbog ishoda napada.

Izgred ima sva obilježja “pogrešaka kakve se događaju na dinamičnoj bojišnici”, protumačio je.

U priopćenju američke vojske navodi se da se svi zračni udari koalicije izvode uz odobrenje iračke vlade.

Carter je u petak boravio u posjetu Afganistanu, a u nedjelju dolazi u Moskvu, gdje će razgovarati o Siriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.