Sveučilišnu galeriju “Vasko Lipovac” u splitskom Studentskom kampusu, s više od osamdeset djela tog umjetnika, otvorio je u subotu ministar kulture u tehničkoj Vladi Berislav Šipuš.

Izložbu je upriličilo Sveučilište u Splitu i Udruga Val, kao prvu u nizu zajedničkih aktivnosti, a s ciljem promocije i popularizacije djela Vaska Lipovca kroz stručno i znanstveno izučavanje, uz razvoj novog pristupa u kulturnom menadžmentu te afirmaciju mladih znanstvenika i umjetnika.

Na otvaranju galerije, ministar Berislav Šipuš prisjetio se da je Lipovčeve bicikliste vidio prije 30 godina u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu te je, komentirajući novu, splitsku Sveučilišnu galeriju, rekao da je Split napokon dobio adekvatan i reprezentativan prostor za velikog hrvatskog i međunarodnog umjetnika Vaska Lipovca.

“Ovo je zaista velika stvar za sveučilište i kampus, za mlade umjetnike kojima će biti otvoren dio prostora za povremene izložbe. Vjerujem da će to puno značiti i za druge studente humanističkih znanosti, ali i za sve ostale”, rekao je Šipuš te upozorio kako se sada događa da im studentska populacija jednostavno “nestane iz kulture” pa se ne zna koja mjesta obilaze niti gdje se ‘hrane’ kulturom.

Rektor Sveučilišta Split Šimun Anđelinović izrazio je nadu da će galerija i njezin stalni postav biti inspiracija studentima da započnu svoje kreativne, interdisciplinarne projekte. “Vasko Lipovac treba biti inspiracija, ne samo studentima, nego i svima u kampusu koji trebaju djelovati jedinstveno”, rekao je te dodao da im Lipovčeva djela mogu biti trajna inspiracija, kao izvorište Mediterana, kulture i ljepote.

Otvaranjem stalnog postava u Sveučilišnoj galeriji ujedno je započeo projekt kojim se želi dodatno senzibilizirati i potaknuti javnost na razmišljanje o umjetnosti i njenom utjecaju na prostor i život Splita i regije. Poticanjem kulturno-umjetničkih događanja, Sveučilišni kampus, kao centar znanstveno-istraživačkog rada i visokoškolskog obrazovanja Splita i Dalmacije, dodatno će se približiti svim građanima i posjetiteljima te postati novo žarište kulture i umjetnosti, istaknuto je.

  • Mario Lipovac iz Udruge Val rekao je da se tu ne radi samo o stalnom postavu ili o samo jednoj izložbi, nego o umjetničkom kontinuitetu te dinamičnom postavu, s novim akcijama koje će i dalje držati djela Vaska Lipovca živima te ih popularizirati na novi način, što je, rekao je, dosad bilo propušteno.

“Ovdje je izložen tek manji dio njegova opusa. To mi se čini kao kada kroz ključaonicu gledate u veliku sobu, pa se nešto nazire i znate da to predstavlja jedan dio, ali ne sve. Nije nam cilj da to bude retrospektivna izložba ili zbrinjavanje našeg fundusa već problematiziranje i traženje novih puteva”, rekao je Lipovac.

Mario Lipovac drži da je takav jedinstveni iskorak u institucionalnom povezivanju akademske zajednice i ostavštine umjetnika te njenih baštinika, sam po sebi značajan jer afirmira novi pristup menadžmentu u kulturi i doprinosi pozicioniranju Udruge, Sveučilišta, umjetnika, znanstvenika i ostalih dionika projekta na umjetničku i znanstvenu mapu Hrvatske, Europe i svijeta.

Projekt Val su pokrenuli: voditelj “Ateljea Vasko Lipovac” Mario Lipovac, prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu Branko Matulić te idejni začetnik projekta Nikša Jajac, uz podršku obitelji Lipovac i rektora Šimuna Anđelinovića.

Uz ministra kulture, otvaranju Sveučilišne galerije prisustvovali su i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, te savjetnik predsjednice Andro Krstulović Opara.

Komentiraj

FOTO:HINA / Mario STRMOTIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.