Predsjednik Francois Hollande rekao je u ponedjeljak da će francuski zračni udari na položaje takozvane Islamske države u Siriji biti potrebni.

“Dio smo koalicije u Iraku (protiv Islamske države)”, rekao je Hollande i dodao “počeli smo izviđačke letove (u Siriji) kako bismo procijenili hoće li zračni udari biti potrebni i da, bit će potrebni u Siriji”.

Francuska je dosad sudjelovao u zračnim udarima na IS u Iraku jer je strahovala da bi akcija protiv IS-a u Siriji mogla ojačati sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Pariz je bio snažno angažiran u borbi protiv militanata Al Kaide u Zapadnoj Africi i pružao je logističku potporu i obavještajne podatke Nigeriji i susjednim zemljama koje ratuju protiv skupine Boko Haram.

Hollande je govorio na konferenciji s nigerijskim predsjednikom Muhamadulom Buharijem.

“Boko Haram je povezan s Daeshom. Prima pomoć i podršku te skupine. Borba protiv Boko Haram je borba protiv Daesha”, rekao je Hollande služeći se arapski akronimom za IS.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.