Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je otkrila kako će već sljedeće godine informatika postati obavezan predmet u osnovnim školama s time da će se prvo uvesti u pete i šeste razrede, a potom, sljedeće godine, u sedme i osme razrede.

“Ne možemo odmah uvesti informatiku frontalno u sva četiri razreda jer se kurikulum gradi, informatika za sedme i osme nadovezuje se na onu za pete i šeste”, rekla je Divjak u razgovoru za portal Index.

Dodala je kako potrebnu opremu već imaju, kao i projekt e-škola, koji se bavi stvarima kao što su oprema, repozitorij sadržaja i sl. “Treba vidjeti koliko i u što od opreme još treba uložiti, međutim, informatika danas ne zahtijeva neku sofisticiranu, skupu opremu u školama. Za to se već povlače europska sredstva. Već u pilot projektu imamo oko 300 milijuna kuna europskih sredstava iz Europskih socijalnih fondova (ESF) i Europskih fondova za regionalni razvoj (ERDF)”, objasnila je.

Poručila je i kako je oprema u cijelom planu najmanji problem, a puno veći je priprema nastavnika, čija će se edukacija provesti prema već pripremljenim kurikularnim dokumentima.

Komentiraj