Dvadeset i dva ruska sportaša, koji su na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. osvojili medalje i koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) diskvalificirao zbog dopinga, podnijeli su žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS), objavio je u srijedu taj sud sa sjedištem u Lauseanni.

Među tim sportašima su i neka najveća imena ruskog zimskog sporta, posebice Alexander Legkov (olimpijski pobjednik u skijaškom trčanju na 50 km) i Aleksandr Zubkov, pravi heroj u Rusiji nakon što je osvojio dva zlata (u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu).

Do sada je MOK diskvalificirao 25 ruskih sportaša, oduzevši tako trećinu ruskih medalja osvojenih u Sočiju, odnosno 11 od ukupno 33.

Posljedica toga je i da je MOK zabranio Rusiji sudjelovanje na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu (od 9. do 25. veljače) te savjetovao “čistim” sportašima da se natječu pod olimpijskom zastavom.

Komentiraj

FOTO:EPA/KAY NIETFELD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.