Kineska komunistička partija kaznila je gotovo 300.000 svojih članova prošle godine zbog korupcije, objavila je disciplinska komisija u okviru velike kampanje koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping.

Oko 200.000 dužnosnika stranke dobilo je “lakšu kaznu” zbog prekršaja, dok ih je 82.000 dobilo “tešku kaznu”, objavila je na Internet stranici Središnja komisija za disciplinsku inspekciju (CCDI).

U oba slučaja, inkriminirane osobe morale su napustiti  položaj, nastavlja se u izvješću gdje se ne navodi zbog kojih su točno prekršaja kažnjeni niti koje će biti sankcije.

Peking tvrdi kako namjerava nastaviti svim snagama veliku kampanju protiv korupcije, jako medijski popraćenu od dolaska na vlast predsjednika Xi Jinpinga 2013., s namjerom pročišćavanja redova stranke.

Brojni stručnjaci sumnjaju međutim u njezinu djelotvornost u nedostatku dubljih političkih reformi te osuđuju nedostatak transparentnosti u istragama i procesima iza čega bi mogli stajati politički obračuni.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.