Francuska i Njemačka će na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom prihvatiti da NATO službeno preuzme veću ulogu u borbi protiv islamističkih militanata, no ustraju da je to simboličan čin, rekla su četvorica europskih diplomata.

Odluka da se dopusti NATO-u da se pridruži koaliciji protiv takozvane Islamske države u Siriji i Iraku donesena je nakon tjedana pritiska na dva saveznika koje brine sukobljavanje NATO-a s Rusijom u Siriji i pogoršanje odnosa s arapskim zemljama koje smatraju da NATO promiče zapadnjački plan.

“NATO će se kao institucija pridružiti koaliciji”, rekao je viši diplomat uključen u razgovore i dodao “Pitanje je je li to samo simboličan potez prema Sjedinjenim Državama. Francuska i Njemačka tako vjeruju”.

Na letu s Trumpom na sastanak NATO-a u Bruxellesu, američki državni tajnik Rex Tillerson u srijedu je rekao da bi pridruživanje koaliciji 68 država koju predvodi SAD bio važan korak za NATO.

Viši francuski diplomat rekao je da je Pariz spreman prihvatiti uključivanje NATO-a, no da će njegova uloga biti ograničena na obuku i obavještajno djelovanje, u što su saveznici već uključeni.

Europski i dužnosnici SAD-a žele pokazati Trumpu, koji je NATO nazvao “zastarjelim” jer smatra da ne čini dovoljno u borbi proti terorizma, da je savez spreman odgovoriti.

Svih 28 članica NATO- su i članice koalicije, no savez bi kao formalni član mogao biti uključeniji i doprinositi opremom, obukom i stručnim znanjima koje je usvojio dok je vodio borbe protiv al Kaide i talibana u Afganistanu.

Komentiraj