Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja objavilo je u srijedu poslijepodne kako prekida štrajk. Sa štrajkom, javlja N1, i dalje nastavljaju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Sindikat preporod.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem zahvalila je u priopćenju svima koji su u štrajku sudjelovali. “Hvala vam na ustrajnosti koju ste pokazali u obrani naših prava i našeg dostojanstva. Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan!”, poručuje.

 

  • Dodaje kako su okolini pokazali koliko je njihova profesija marginalizirana, koliko su materijalno i staturno degradirani. “Zaustavili smo sustav, ukazali smo društvu na probleme u obrazovanju, pokazali jedinstvo – USPJELI SMO!”, ističe Šprem.

 

“Svjesna sam svih pritisaka na sudionike štrajka (prijetnje otkazima, omalovažavanje, evidentiranje zaposlenika koji su u štrajku, veću ili manju empatiju sredine i roditelja, izjave ministra o neopravdanim satima i tvrdnje da pravo na štrajk stavljamo ispred prava na obrazovanje …), no sve nas to nije pokolebalo i sve smo izdržali”, nastavlja Šprem dodajući kako štrajk nisu koristili kako bi naštetili učenicima, već se izborili za njihovo pravo, te djeci svojim primjerom pokazali kako je u životu važno boriti se za svoja prava i svoje dostojanstvo.

“Nakon višednevnog štrajka, nažalost, jučer smo doživjeli poniženje, naša profesija je doživjela udarac kakav si nijedna Vlada ne bi smjela dopustiti. Zato današnji štrajk proglašavamo štrajkom za obranu dostojanstva! Mogu nas podcjenjivati, mogu nas marginalizirati, mogu nam slati pisma namjere – „sramote“ svih vrsta … ali nam NAŠE DOSTOJANSTVO NIKADA I NITKO NE MOŽE ODUZETI!”, piše predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

“Dostojanstveni izlazimo iz štrajka iako ćemo još dugo pamtiti gorak okus pisma namjere što nam je Vlada Republike Hrvatske jučer uručila kao čestitku prije Dana učitelja. Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak. Previše nas ima i previše smo jaki da bismo sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i ukazivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni. Ostanite spremni!”, zaključuje Šprem.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.