Ako se ne prihvate predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dio liječnika obiteljske medicine ide u štrajk. Potvrdila je to za Index.hr predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić.

Njena udruga traži poštivanje vremenskih i kadrovskih standarda i normativa, mogućnost zapošljavanja dodatnih liječnika u ambulanti primarne zdravstvene zaštitite i produljenje radnog vijeka za liječnike do 70. godine života. Naglasila je kako se to odnosi samo na one koji žele raditi, a kako u Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika, žele da se to omogući starijim liječnicima.

“Tražimo i da se osnuje komora primarne zdravstvene zaštite i da u naš sustav ne mogu ući liječnici koji nisu barem specijalizanti obiteljske medicine. Također tražimo da se svima nama omoguće ugovorne ordinacije s HZZO-om, te radno vrijeme od 8 do 16 sati i od 13 do 21”, rekla je te dodala da traže i prenamjenu domova zdravlja u dijagnostičke centre i za palijativnu skrb, te da tijekom godišnjih odmora primaju samo hitne pacijente kolege kojega se mijenja.

Vikica Krolo iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM-a) navodi kako su oni protiv štrajka. “Sadašnje ministarstvo zdravstva nas je uključilo u radnu skupinu za izradu zakona o zdravstvenoj zaštiti pa ne vidimo razloga za štrajk jer smo postali partneri u pregovaranju”, kazala je Krolo navodečći kako bi se štrajkom liječlnika obiteljske medicine urušio cijeli zdravstveni sustav.

Najavu štrajka osudio je i Marijo Drlje, predsjednik Hrvatske udruge pacijenata. “Štrajk je nehuman, nepotreban i stvorit će kaos u sustavu. Do toga ne smije doći. Preporučio bi onima koji su ga najavili, a koji su već privatnici da prestanu s pritiscima u medijskom prostoru te da se spuste na zemlju i vide kako većina u Hrvatskoj živi”, kazao je za Index.

Komentiraj