Čelnik kineske ratne mornarice i njegov američki kolega razgovarali su video vezom u četvrtak, dva dana nakon ophodnje američkog ratnog broda u zoni Južnokineskog mora na koju pravo polaže Peking, objavio je Pentagon.

Pentagon je gotovo jednosatni razgovor američkog admirala Johna Richardsona i kineskog admirala Wu Shenglija ocijenio “vrlo produktivnim i profesionalnim”.

Po američkom obrambenom dužnosniku, kineski dužnosnik nije želio dovesti u pitanje dijalog između dviju mornarica usprkos napetosti stvorenoj stanjem u Južnokineskom moru.

Šef američkih snaga na Tihom oceanu, admiral Harry Harris trebao bi sljedećeg tjedna otputovati u Peking u “odavno planirani” posjet. Posjet će se održati od 2. do 5. studenoga.

Dvojica admirala dogovorila su se o novom razgovoru putem video veze do kraja godine, kazao je kapetan broda Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

SAD je poslao u utorak raketni razarač USS Lassen na plovidbu manje od 12 milja udaljenu od umjetnih otočića koje je Peking izgradio na stijenama arhipelaga Spratleys, u Južnokineskom moru.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.