Ugledni njemački Die Zeit piše kako hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu, dodajući kako je hrvatska predsjednica protiv takve inicijative, no ako je prema predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimiru Puljiću Hitlerov fašistički pozdrav mogao bi se vratiti u službenu upotrebu.

Puljić je u petak u izjavi za javnost kazao da stavovi dvojice biskupa nisu stavovi njihovih biskupija te da ih on ne može obrazlagati, ali je zatim rekao da bi o spornom pozdravu trebalo organizirati znanstveni simpozij, a zatim o svemu eventualno raspisati referendum.

Ugledni njemački list Die Zeit u petak je u svom internetskom izdanju objavio vijest o Puljićevoj izjavi pod naslovom ‘Hrvatski nasbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu’.

 U kratkom se članku navodi da se predsjednica Republike usprotivila spomenutoj inicijativi te se dodaje da je riječ o pozdravu sličnom salutiranju Hitleru. Spominje se i povijesna uloga ustaša NDH kao saveznice fašističke Italije i nacističke Njemačke, a navodi se i da neki dostojanstvenici Katoličke crkve otvoreno simpatiziraju ustaše.

List podsjeća i na nedavni incident s iscrtanom svastikom na travnjaku splitskog Poljuda.

Komentiraj