Devet dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, radikalno lijeva Siriza odmiče od desno orijentirane Nove demokracije, prema istraživanju objavljenom u petak u dnevnom listu Ephimerida ton syntakton.

Stranka bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa bi dobila 28,5 posto glasova prema tom ispitivanju instituta Pro rata, i tako za pet postotnih poena pretječe Novu demokraciju (ND) Evangelosa Meimarakisa. Posljednja objavljena ispitivanja su pokazivala izjednačenost dviju stranaka.

Za Aleksisa Ciprasa 37 posto ispitanih drži da bi bio najsposobniji voditi zemlju, prema 25 posto koji bi dali glas njegovom desno orijentiranom suparniku.

U pogledu koalicija, u nedostatku apsolutne većine, ispitivanje suprotno prethodnim pokazateljima ne pokazuje jasnu tendenciju u korist koalicije Sirize-ND.

Cipras je kategorički isključio tu mogućnost u odgovoru na opetovane pozive Meimarakisa.

Prema novoj anketi potvrđuje se treće mjesto krajnje desne Zlatne zore, s 6,5 posto glasova, iako im se protiv nekih čelnika i članova vode sudski procesi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.