Odbor koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za mir optužio je u ponedjeljak bivšega tajnika da je prekršio povjerljivost zbog objavljivanja knjige u kojoj govori o pojedinostima iza kulisa o nedavnim nagradama među kojima i one dodijeljene 2009. američkom predsjedniku Baracku Obami.

Knjiga Geira Lundestada “Tajnik mira” isto tako opisuje osobe koje su odlučivale o nagradama dok je on bio ravnatelj Nobelova instituta od 1990-2015. On je nazočio sastancima odbora kojega čini pet članova, ali nije inao pravo glasa.

“Lundestad je u nekoliko točaka prekršio svoje obećanje o povjerljivosti”, rekao je peteročlani odbor u priopćenju o knjizi objavljenoj u petak. Rekao je kako rasprave na odboru trebaju biti tajnom 50 godina.

Odbor kaže kako je Lundestad bespravno u svoju knjigu uključio opise ljudi i procesa u odboru unatoč ugovoru o povjerljivosti potpisanom 2014. U priopćenju nije zaprijećeno nikakvim kaznama.

Lundestad je rekao na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o objavi svoje knjige kako je želio više za javnost otvoriti ono što se uvelike smatra najuglednijom svjetskom nagradom te kako smatra da je općenito poštivao propise o povjerljivosti.

U svojoj knjizi Lundestad kaže kako nagrada dodijeljena Obami 2009., koja je u Sjedinjenim Državama kritizirana kao preuranjena jer je došla samo devet mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, nije opravdala očekivanja odbora.

Isto tako je napisao kako je bivši član odbora Gunnar Staalsert “bio sumnjičav prema papama kao mogućim dobitnicima nagrade, kao i mnogi drugi” u odboru. Nijedan papa do sada nije dobio nagradu, a papa Franjo je među kandidatima za ovu godinu.

Lundestad je oštro kritizirao sadašnjeg člana odbora Thorboerna Jaglanda koji je i glavni tajnik Vijeća Europe koje promiče demokraciju i ljudska prava.

Među ostalim je Lundestad napisao kako bi za Jaglanda bilo teško odobriti nagradu koja bi bila kritična prema Rusiji, članici Vijeća.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.