Akne se uglavnom javljaju tijekom puberteta, ali i mnogi odrasli se bore s aknama. Ako ste umorni od pomoćnih anti-acne proizvoda, onda je vrijeme da isprobate neke prirodne proizvode.

Ovi preparati mogu vam pomoći u eliminaciji akni i najbolji dio je da ih verovatno imate u svom domu.

1. Led

Led vam može pomoći u smanjenju upale od akni. Nanesite malo leda direktno na aknu i zadržite led ne duže od 1 minute. Hladnoća će smanjiti protok krvi u krvnim žilama i smanjiti crvenilo i otok.

2. Jabučni ocat

Napravite domaći tonik mješanjem vode i jabučnog octa. Koristite pamučnu vatu za primjenu tonika. Ovaj tonik će vam pomoći u eliminaciji bakterija koje često uzrokuju pojavu akni.

3. Sok od limuna

Sok od limuna sadrži zdrave kiseline i antioksidanse. Iscjedite malo limunovog soka i umočite pamučnu lopticu vate u sok. Primjenite na akne prije odlaska u krevet.

4. Bijeli luk

Nikada ne možete pogriješiti s bijelim lukom. Uzmite nekoliko članaka bijelog luka, usitnite ga i pomješajte s malo vode dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu direktno na bubuljice. Ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite.

5. Bjelanjak

Proteini i vitamini se nalaze u bjelanju i oni će vam pomoći u tretiranju akni. Nanesite bjelanjak na problematična područja i ostavite ga 10-tak minuta. Isperite toplom vodom.

6. Soda bikarbona

Napravite pastu mješanjem natrijev bikarbonata i vode u omjeru 3:1. Nanesite smjesu na akne i ostavite 5 minuta. Operite lice mlakom vodom.

7. Kora banane

Unutrašnji dio kore od banane može vam pomoći u liječenju problematične kože. Utrljajte unutrašnji dio kore od banane direktno na akne, a zatim isperite toplom vodom.

8. Krompir

Krompir ima antiseptička svojstva, zato ga primjenite na vašem licu u vidu maske.

9. Krastavci

Krastavci su odličan izvor vitamina C, i oni će osvježiti vašu kožu. Nanesite krastavac na problematične djelove da bi vaša koža bila hidratizirana.

10. Narandža

Narandža je odlična za vašu kožu, jer sadrži vitamin C, antioksidans koji regenerira kožu. Malo kore od narandže pomješajte s vodom dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu na kožu i ostavite 10 minuta. Operite lice mlakom vodom.

Komentiraj