Deseci tisuća prosvjednika u subotu na ulicama Kuala Lumpura traže ostavku malezijskog premijera Najiba Razaka zbog mutnih milijunskih transfera novca na njegov bankovni račun.

Malezijski političar tjednima je izložen napadima nakon što je objavljeno da su istražitelji koji se bave posrnulim državnim fondom 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) otkrili neobjašnjivi transfer više od 600 milijuna dolara.

Prosvjednici se nadaju da će potaknuti šire mase da im se pridruže i tako svrgnuti s vlasti Najiba no politički analitičari dvoje u takav ishod.

Prosvjed se održava uz iznimne mjere sigurnosti a pristup trgu do kojeg su prosvjednici namjeravali doći blokiran je. Portali prenose kako je na ulicama oko 50 tisuća prosvjednika dok policija tvrdi da se radi o upola manjem broju.

Prosvjednici izvikuju “Dolje, Najib, dolje” i “bersih!” što je malezijska riječ za čisto ali i naziv prodemokratske organizacije koja je je organizirala dvodnevne prosvjede u Kuala Lumpuru i još dva malezijska grada.

Mediji vjeruju da bi vojska mogla intervenirati ukoliko se proglasi izvanredno stanje i izbije nasilje.

Bersih nije dobio dozvolu gradskih vlasti za održavanje prosvjeda a vlasti su zabranile nošenje Berishovih žutih majica no unatoč tomu žuta boja dominira prosvjedom.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakSP atletika: Slovak Toth najbrži hodač na 50km
Sljedeći članakVIDEO: Policijsko uhićenje pingvina
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.