Deseci tisuća Brazilaca okupili su se u nedjelju na ulicama većih gradova kako bi zatražili odlazak predsjednice Dilme Rousseff koju se sumnjiči za pronevjeru.

Prosvjedi su održani diljem zemlje, a najveći su bili u financijskom središtu Sao Paulu, prenosi list O’Globo. Brazil se nalazi u dubokoj recesiji i potresa ga niz korupcijskih skandala.

Ranije ovog mjeseca predsjednik donjeg doma brazilskog parlamenta Eduardo Cunha dao je zeleno svjetlo za početak procesa opoziva predsjednice Rousseff koju se sumnjiči za navodnu pronevjeru državnog novca. Ona je odbacila sve optužbe.

Ako posebno povjerenstvo koje uključuje predstavnike svih stranaka prihvati pokretanje procesa opoziva, on će ići na glasovanje u donjem domu parlamenta. Proces opoziva traži potporu dvije trećine zastupnika donjeg doma te isto toliko njih u gornjem domu da bi predsjednica bila lišena svoje dužnosti.

Komentiraj

FOTO:EPA/Antonio Lacerda
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.