epa

Prosvjed u subotu navečer u Podgorici koji organizira Demokratska fronta (DF) događaj je visokog sigurnosnog rizika jer postoje dojave o tome da bi pojedine ekstremističke skupine mogle napasti policiju koja će ga osiguravati, rekao je crnogorski ministar unutarnjih poslova Raško Konjević.

“Prosvjed je događaj visokog sigurnosnog rizika jer policijska uprava ima operativna saznanja o namjeri pojedinih ekstremističkih skupina iz regije da napadnu policiju koja će osiguravati skup”, izjavio je Konjević, navodeći da oni ne mogu postići ništa jer su crnogorske institucije jače od bilo kojeg pojedinca.

Komentirajući neslužbene informacije da se mobiliraju ekstremisti koji imaju zadatak da u Podgoricu dopreme sredstva za napade na policiju, a da im logističku podršku pružaju “Srpske Dveri”, Konjević je za TV Crne Gore rekao “da je svejedno dolaze li oni iz ‘Dveri’ ili neke druge organizacije, neće moći ništa postići, jer u Crnoj Gori imamo institucije koje su jače od bilo kojeg pojedinca”.

DF je pozvao građane Crne Gore da u subotu u 19 sati dođu u Podgoricu na prosvjed protiv aktualnog režima postavljajući ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da podnese ostavku.
“Fronta poziva sve građane Crne Gore koji žele da dođe do promjena, da se priključe prosvjednoj šetnji koju ovaj politički savez organizira u Podgorici”, poručio je jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić, dodajući kako je u subotu “dan velikog oslobođenja Crne Gore”.

Obećavajući da će čitav događaj proteći u tolerantnoj atmosferi, jedan od dužnosnika DF-a Nebojša Medojević ocijenio je da u subotu navečer “Crna Gora polaže svoj demokratski test zrelosti”, dodajući da “poslije 27 godina treba povući crtu između diktature i demokracije, između ropstva i slobode”.
Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da DF kao organizator ovog prosvjeda  “ne mari za poruke domaće i međunarodne javnosti, a njihovi ultimativni zahtjevi služe im samo kao paravan za poziv istomišljenicima na ovaj događaj radi rušenja države Crne Gore”.
Iz DPS-a su kazali da je prosvjed u organizaciji DF-a “protiv NATO-a, protiv europskog puta Crne Gore, protiv građanskog koncepta države, protiv demokracije, i svega naprednog što je ostvareno tijekom prvog desetljeća nakon stjecanja neovisnosti”.
Prosvjedi su počeli 27. rujna kada su “frontovci” ispred zgrade Skupštine napravili šatorsko naselje i time blokirali najprometniju ulicu u Podgorici. Oni su sa tog mjesta svakodnevno odašiljali poruke o novim izbornim pravilima i ostavci vlade i premijera Đukanovića.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.