Pojednostavljeno povezivanje terorističkih napada na Pariz s izbjeglicama koji bježe s područja sukoba i od tzv. Islamske države možda je bio cilj napadača, a prihvaćanje te logike bila bi zapravo pobjeda napadača, piše u ponedjeljak u komentaru dana ljubljansko “Delo”.

U Bruxellesu za sada ustrajavaju na nastavku politike otvorenih vrata prema izbjeglicama, no vlade na istoku Europe već govore da je napad potvrda kako ta vrata treba zatvoriti, piše list ističući kako Europa mora obraniti svoje vrijednosti otvorenosti i tolerancije pred politikom širenja straha.
“I schengenski sustav otvorenih granica je na udaru, ali Europa mora obraniti svoje vrednote poput otvorenosti i tolerancije. Simplificirano povezivanje džihadizma i pariške noći užasa s kolonama nedužnih izbjeglica dio je perverzne taktike koja želi inducirati strah. Na tom polju vidi svoju priliku ekstremna i populistička politika. Jedan od ciljeva napada bio je povećati napetosti s muslimanima u Europi, do čega bi dovela velika radikalizacija (službene) politike. A takav bi razvoj događaja zapravo značio pobjedu terorista”, navodi vodeći slovenski dnevnik.

Francuski veleposlanik u Sloveniji rekao je u razgovoru za list da je najmanje jedan od “džihadističkih napadača” rođen u Francuuskoj, dok za ostale trenutačno nije jasno odakle su.
“Za najmanje jednog od terorista znamo da je dijete Francuske, rođen u pariškom predgrađu, kao što su napadači na London 2005. bili djeca Engleske”, kazao je francuski veleposlanik u Ljubljani Pierre-Francois Mourier, dodavši da je riječ o mladim ljudima koji se najprije, možda zbog društvenih prilika, počnu baviti kriminalom, a onda obično u zatvoru radikaliziraju i u tome nađu svoj životni cilj i “razlog za smrt”.
Jedan od identificiranih napadača imao je sirijsku putovnicu, ali nije jasno je li riječ o pravoj ili lažnoj, kazao je Mourier, dodavši da tzv. Islamsku državu koja s “prirodnog područja” svog djelovanja sada teror premiješta u Europu “treba uništiti” i da je glavni cilj napada bio prestrašiti ljude i poručiti im da nigdje nisu sigurni.
“Na dugi rok terorizam neće pobijediti, na dugi rok pobjeđuje demokracija,  povijest nas uči da je uvijek je tako bilo”, kazao je veleposlanik Mourier.
Nakon terorističkih napada na Pariz ono što je najgore je “osjećaj nemoći” i shvaćanje da se takvi teroristički akti ne mogu nikad stopostotno isključiti pa ni restrikcijama na području ljudskih sloboda radi veće sigurnosti, što se vidjelo i nakon napada na New York, ističe  u komentaru “Delo”.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.