Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je rekao kako je za bombaške napade na Ankaru, u kojima je poginulo gotovo 100 ljudi, odgovorna Islamska država, prenosi BBC. Niti jedna teroristička skupina nije preuzela odgovornost za napad, a Vlada vjerje kako su za eksplozije kriva dvojica bombaša samoubojica. Službeni broj poginulih je 97, ali jedna od glavnih skupina koja je sudjelovala na mirovnom skupu na kojem su se dogodile eksplozije kaže kako je broj poginulih 128.

U ponedjeljak se nastavljaju sprovodi žrtava, kojima prisustvuju tisuće ljudi. Mirovni skup kojeg su u subotu pogodile eksplozije ispred glavnog željezničkog kolodvora u Ankari, pozivao je na okončanje nasilja između vladinih snaga i Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Premijer Davutoglu rekao je kako su vlasti blizu identifikacije jednog od bombaša pomoću DNK testova te kako će identifikacija pomoći odrediti koja je skupina odgovorna za teroristički napad. Ranije je izjavio kako su za ovakav napad, najsmrtonosniji u turskoj povijesti, sposobne Islamska država, PKK i krajnji ljevičari.

 

  • Lokalni mediji objavili su kako je jedan od napadača brat bombaša samoubojice koji je u srpnju napao grad Suruc, gdje je poginulo više od 30 ljudi. Istražitelji su navodno pronašli sličnosti između naprava kojim su aktivirane bombe od subotnjeg napada sa onim iz Suruca.

 

“Ovi napadi neće pretvoriti Tursku u Siriju”, rekao je premijer Davutoglu u razgovoru za državnu televiziju. Dodao je kako su bombardiranja pokušaj da se utjeće na izbore koji se održavaju 1. studenog.

Velik broj žrtava članovi su prokurdske stranke HDP, koja razmatra otkazivanje predizbornih skupova. Također vjeruju kako je njihova delegacija ciljana na skupu. HDP je prva mjesta u parlamentu dobio u lipanjskim izborima, što je onemogućilo većinu stranci predsjednika Erdogana AK.

Stranka AK je osudila napad u subotu i najavila prekid svih skupova do petka. HDP je u priopćenju optužila AK da pomoću eskalacije nasilja pokušavaju istisnuti ljevičarske i prokurdske stranke ispod izbornog praga. Pozivaju i međunarodnu zajednicu da zauzme čvršći stav prema turskoj vladi.

PKK je u subotu jednostrano proglasio prekid vatre, ali je to odbijeno od strane vlade, koja je u nedjelju nastavila zračne napade na položaje PKK u južnoj Turskoj i Iraku. Kritičari vlade vjeruju da se Islamska država koristi kao ‘žrtveni jarac’.

Komentiraj