urski premijer Ahmet Davutoglu izrazio je u petak nadu da će postići dogovor s čelnicima EU-a o zaustavljanju migrantskog priljeva iz Turske u Europsku uniju te istaknuo da za njegovu zemlju pitanje izbjeglica nije predmet trgovanja nego pitanje vrijednosti.

Davutoglu je dolazeći na sastanak s čelnicima EU-a rekao da Turska i EU imaju zajedničku cilj pomoći sirijskim izbjeglicama te kako se “nada da će taj cilj biti postignut”.

Davutoglu se u petak ujutro najprije sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom i nizozemskim premijerom Markom Rutteom. Nakon toga sastanka, njima bi se trebali pridružiti čelnici svih 28 zemalja članica.

Šefovi država ili vlada zemalja članica definirali su u četvrtak, prvi dan svoga summita, smjernice koje predstavljaju neku vrstu mandata za pregovore s turskim premijerom.

Dogovoreno je zajedničko stajalište EU-a, ali koje još ima cijeli niz otvorenih pitanja.

EU želi postići dogovor s Turskom prema kojem bi sve izbjeglice koje se domognu grčkih otoka bile vraćene u Tursku, a Unija bi za svakog vraćenog migranta izravno iz Turske preselila jednog u neku od zemalja članica. Time se želi razbiti krijumčarska mreža koja prebacuje ljude preko Egejskog mora iz Grčke u Tursku i poslati poruka izbjeglicama da se ne upuštaju u ilegalne prelaske. Oni Sirijci koji nisu napuštali Tursku imat će prednost za legalno naseljavanje u EU pred onima koji su pokušali ilegalno prijeći u Grčku.

Zauzvrat EU bi osigurala Turskoj veću financijsku pomoć za izbjeglice, ubrzala postupak ukidanja viza za turske državljane te ubrzala rad na otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Međutim, dobar dio toga plana izložen je kritikama, između ostaloga, upitno je koliko su neke od tih mjera legalne s aspekta međunarodnog i europskog prava.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je istaknula da će put do dogovora biti “sve prije nego lagan”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.