Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u ponedjeljak kako će Španjolska nakon napada u Kataloniji u kojima je poginulo 15 osoba i sedam osumnjičenih napadača, pojačati aktivnosti u borbi protiv Islamske Države.

“Predanost Španjolske u borbi protiv Islamske Države nikada nije bila upitna”, rekao je 61-godišnji Dastis u razgovoru za španjolske dnevne novine El País. “Tu predanost ćemo potvrditi a namjeravamo i proširiti borbu. Već imamo prijedlog koji bi se trebao uklopiti u naše financijske mogućnosti. Ideja je povećati naš doprinos”, dodao je.

U četvrtak je na šetalištu u centru Barcelone poginulo 13 osoba a više od sto ih je ozlijeđeno kada se jureći kombi zaletio u prolaznike dok je kasnije pronađen još jedan muškarac ubijen hladnim oružjem. U kasnijem napadu vozilom i noževima u Cambrilsu ubijena je još jedna žena nakon čega je policija upucala petoricu osumnjičenih napadača.

U četvrtak je Islamska Država, u priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, preuzela odgovornost za napad u Barceloni. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika Islamske Države bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku. Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv Islamske Države. Španjolski vojnici ne sudjeluju direktno u kopnenim akcijama.

Kalifat uspostavljen 2014. godine posljednjih mjeseci gubi teritorij. Španjolska nije bila na udaru niti jednog napada od 2004. godine kada su u bombaškim napadima u madridskoj podzemnoj željeznici ubijene 192 osobe, u najtežem napadu pripisanom džihadističkim skupinama na europskom tlu. Tri dana kasnije je Narodna stranka desnog centra izgubila izbore a stranka lijevog centra PSOE povukla vojnu potporu Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u invaziji i okupaciji Iraka.

Narodna stranka desnog centra vratila se na vlast 2011. godine a Alfonso Dastis je postao ministar u studenom 2016. U posljednje tri godine u Španjolskoj je uhićena 231 osoba osumnjičena za pripadnost džihadističkim skupinama, širenju ideja preko interneta i regrutiranju članova. Višedesetljetno iskustvo u antiterorističkoj borbi protiv baskijske separatističke organizacije ETA-e dodatno je učvrstilo povjerenje u sigurnosne službe.

“Kada smo to govorili, prekrižili smo prste… Istina je da je ovih godina bilo brojnih uhićenja kako bi se izbjegli napadi. Imali smo svoju kvotu u ožujku 2004. i sada nas je opet pogodilo. To nas je, nažalost, podsjetilo da potpuna sigurnost ne postoji i da je potrebno udvostručiti napore”, rekao je Dastis.

“Generalno gledano, može se reći da je Španjolska sigurna zemlja. Jasno je da je cilj napada bio turizam. Dokaz tome je bila La Rambla prepuna turista. Nadamo se da ovo neće utjecati na njega. Također se nadamo da ćemo nastaviti privlačiti posjetitelje svojom atraktivnošću i relativnom sigurnošću”, izjavio je Dastis.

Španjolska ove godine očekuje rekordnu turističku sezonu s preko 80 milijuna stranih turista. Zadnjih godina broj gostiju raste jer su mnogi odustali od putovanja u nestabilna odredišta poput Turske, Tunisa, Egipta ali i Francuske te drugih zemalja.

Katalonska policija potvrdila je u nedjelju kako je u napadima u Kataloniji ubijeno ukupno petnaest osoba nakon što je istraga pokazala kako je 22-godišnji Younes Abouyaaqoub nakon vožnje kombija na La Rambli oko 17 sati pješke otišao do sveučilišnog parkirališta te ondje između 18.10 i 18.20 sati ubio 34-godišnjeg Španjolca koji je parkirao Ford Focus. Policija vjeruje da je Abouyaaqoub tim automobilom izbjegao policijske metke na izlazu iz grada nakon čega mu se u mjestu udaljenom deset kilometara izvan Barcelone izgubio trag. Ondje je ostavio Ford s truplom, tvrdi policija.

U ponedjeljak su identificirana tijela 15 ubijenih osoba, od kojih sedam žena i osam muškaraca, od kojih dvoje djece. Šest poginulih je iz Španjolske, troje iz Italije, dvoje iz Portugala, a po jedna osoba iz SAD-a, Kanade, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva/Kanade. U bolnicama se nalazi 50 ozlijeđenih od kojih 9 teško.

“Uvjeren sam da će svima biti pružena besplatna liječnička pomoć”, rekao je Dastis odgovarajući na pitanje oko troškova njihovog zbrinjavanja. “Svjesni smo kako je potrebno napraviti sav napor da pokažemo da je osobama iz čitavog svijeta pružena njega i da ne postoji nikakva sumnja u gostoljubivost španjolskog naroda”.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u rujnu bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući a Dastis vjeruje da će jedna od tema biti borba protiv Islamske Države.

“Vjerujem da će to biti jedna od tema. Već su telefonski razgovarali (Rajoy i Trump) u petak”, izjavio je Dastis dodavši kako SAD “može nastaviti nositi zastavu slobode u borbi protiv onoga što predstavlja Islamske Država”.

U ponedjeljak je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido pozvao sve političke stranke da se pridruže “antiteroristčkim paktu” kojeg su 2015. potpisale Narodna stranka desnog centra i lijevi centar PSOE koji upravljaju Španjolskom posljednjih 40 godina. Njima se priključila stranka centra Građani, četvrta po broju zastupnika u parlamentu.

“Taj pakt znači jedinstvo i zajednički odgovor”, istaknuo je ministar Zoido nakon sastanka tih stranaka. Lijevi Podemos, treća stranka po broju zastupnika, pozicionirala se kao promatrač.

Zoido se na novinskoj konferenciji pojavio s fotografijom Younesa Abouyaaqouba, jedinog preostalog od 12 osumnjičenih za kojim traga policija. “Naša glavna aktivnost je njegovo uhićenje”, istaknuo je ministar.

Petorica su ubijena u Cambrilsu, četvorica uhićena, a dvojica poginula u eksploziji kuće u mjestu Alacanar gdje su prema tvrdnji policije planirali napad eksplozivnim materijalom prije nego je došlo do slučajne nesreće. Zoido je rekao kako ne postoji opasnost od novog iznenadnog terorističkog napada u Španjolskoj pa je uzbuna od napada zadržana na razini 4 od mogućih 5.

Komentiraj