Građanima Srbije u 2014. stiglo je ukupno oko 2,6 milijardi eura od rođaka i prijatelja koji žive i rade u inozemstvu, a procjene su da oko 800.000 ljudi u Srbiji dobija novčanu pomoć od rođaka iz dijaspore, podaci su Svjetske banke.

U prosjeku, svaka obitelj 15 posto svoje potrošnje bazira na novcu koji stiže iz inozemstva, a u odnosu na uplaćenih 2,6 milijardi eura iz prošle godine, u prvoj polovici ove godine zabilježen je rast od 12 posto, što stručnjaci tumače kao pozitivnu posljedicu oporavka svjetske ekonomije.

 

  • U Srbiju je od 2001. stiglo oko 27 milijardi eura u doznakama.

 

 

Statistički, svaki stanovnik Srbije dobija trinaestu plaću, ali ne od poslodavca, već od člana obitelji u inozemstvu, podaci su Svjetske banke koje je objavila Radio-televizija Srbije.

Svaki građanin Srbije prosječno iz inozemstva godišnje dobije oko 400 eura što, kako ocjenjuje RTS, “dijasporu Srbije svrstava među 20 najdarežljivijih u svijetu”.

Čak dvije trećine novca dolazi iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Francuske, službeno, posredstvom banaka, a procjene su da neslužbeno, “od ruke do ruke” preko prijatelja i obitelji, stigne najmanje još polovica toga iznosa.

U Srbiju je od 2001. stiglo oko 27 milijardi eura u doznakama.

Za razliku od, primjerice, Rumunjske i Albanije, gdje se takav novac koristi za otvaranje malih i srednjih poduzeća, u Srbiji se taj novac rijetko investira, navode sugovornici RTS-a. Po ocjeni stručnjaka Svjetske banke Lazara Šestovića, taj se novac najčešće troši za dnevnu potrošnju, plaćanje računa.

Komentiraj