Povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos razgovarat će u srijedu s danskim, švedskim i njemačkim dužnosnicima o ponovnom uvođenju graničnih kontrola između njihovih zemalja kao odgovor na veliki priljev izbjeglica, najavio je glasnogovornik.

Švedska i Njemačka glavna su odredišta kojima teže migranti koji su ušli na prostor  Europske unije. Unija je doživjela najveći priljev izbjeglica nakon Drugoga svjetskog rata, jer je 2015. stiglo više od milijun izbjeglica iz ratom zahvaćene Sirije.

U ponedjeljak je na snagu stupio švedski zakon po kojemu se zahtijeva da prijevoznici provjeravaju osobne dokumente putnika  putuju u Švedsku.

Kopenhagen zauzvrat  uvodi privremene kontrole duž granica s  Njemačkom.

Sve su zemlje članice schengenske zone u kojoj građani mogu slobodno putovati bez graničnih kontrola. Provjere mogu privremeno biti uvedene pod jasno određenim iznimnim okolnostima.

Švedski ministar migracija Morgan Jahansson, njegov danski kolega Inger Stojberg i njemački ministar unutarnjih poslova Ole Schroeder pozvani su u Bruxelles kako bi razgovarali o mjerama koje još treba poduzeti, rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.

“Svrha sastanka je poboljšati koordinaciju između zemalja, u skladu  s tim i osigurati bolje upravljanje uslijed migracijskog pritiska”, dodao je Schinas.

Komisija je rekla da je prema početnim analizama dansko ponovno uvođenje graničnih kontrola za početno desetodnevno razdoblje  izgleda da je u skladu sa schengenskim pravilima.

Danska policija rekla je u utorak da je za 18 ljudi odbijen ulaz iz Njemačke otkad su uvedene granične kontrole.

Policija je rekla kako je procijenjeno da je 1100 ljudi podvrgnuto provjerama na licu mjesta na nekih 15 graničnih prijelaza u Njemačku  tijekom početna 12-satnog razdoblja, od podneva u ponedjeljak do ponoći.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.