Treće izdanje festivala klupske glazbe od 6. do 12. lipnja u Rijeci

Novo izdanje Impulse festivala održat će u prvoj polovici lipnja u Rijeci, a uz krilaticu ‘’Glazba je svugdje’’ želi se promovirati urbanu, klupsku kulturu, dok su glavne zvijezde ovogodišnjeg, trećeg izdanja festivala danska elektro grupa Liima.

Treće izdanje ovog sve zanimljivijeg riječkog festivala održat će se od 6. do 12. lipnja na više lokacija u Rijeci. Glavno mjesto radnje je OKC Palach, potom klubovi Tunel i Život, kao i Art kino Croatia koje je ujedno i partner u filmskom segmentu festivala. Osim nastupa zanimljivih glazbenika, festival Impulse nudi kroz svoj program tribine, radionice te sajam ploča, o čemu je jedan od organizatora Željko Pendić za Nacional rekao: ‘’Upravo taj popratni program nadogradnja je glavnome glazbenom dijelu. Pokušavamo kroz njega doći do šire publike, kojoj možda koncertni dio i nije prvi izbor. I ove godina čeka nas zanimljiv program, bilo kroz tribine na kojima pokušavamo aktualizirati određene glazbene teme pozivanjem recentnih i dragih nam suradnika ili, pak, sajam ploča koji je baš kroz Impulse festival ponovno oživio sakupljačku scenu u Rijeci. Kao i prethodnih dvaju izdanja festivala, u planu je i glazbeni osvrt (obilježavanje prigodnih obljetnica, predstavljanje glazbenika…) i još poneko iznenađenje.’’

Impulse festival treću godinu organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz potporu Grada Rijeke – Odjela za kulturu, Sveučilišta u Rijeci i HDS ZAMP-a. Grad Rijeka prepoznao je značaj festivala pa su ove godine dobili 12.000 kuna putem natječaja za javne potrebe u kulturi, a kako ističe Zoran Baljak, još jedan od organizatora, inače član grupa Let 3 i Mlat, prijavljivali su se svake godine, ali su tek ove prvi put dobili tražena sredstva. Još 10.000 kuna dobili su i od HDS ZAMP-a. ‘’Odlučili smo se ove godine prijaviti na njihov natječaj BTL i eto, upalilo je. Program je prepoznat i sufinanciran s njihove strane u iznosu od 10.000 kn’’, izjavio je Pendić za Nacional. U moru svakodnevnih ponuda, ističu, pokušavaju odabrati nešto što je u skladu s osnovnim idejama festivala, a to su aktualnost, žanrovska neopterećenost i, naravno, kvaliteta. ‘’Nažalost, želje su i dalje veće od mogućnosti iz prosto financijskog razloga, ali ponosni smo što smo u prethodna dva izdanja uspjeli dovesti značajne goste kao što su Mike Watt, Wovenhand i Mono, a da ne govorimo o popratnom programu koji je ugostio praktički sva eminentna imena iz čitave regije. Ne smijemo zaboraviti da upravo taj dugogodišnji suradnički odnos s kolegama i kolegicama također olakšava put do izvođača’’, rekao je Pendić. Posebno su ponosni što ove godine dovode dansku elektro grupu Liima, što je premijerno gostovanje te danske grupe u Hrvatskoj. Liima će nastupiti 6. lipnja u OKC-u Palach.

Grupu Liima čini kompletna postava danskog benda Efterklang, uz jednog novog člana – finskog perkusionista Tatua Ronkkoa. Album ‘’ii’’, koji će prilikom gostovanja u Rijeci promovirati, snimljen je u tri dana u Berlinu, ali je nastajao tijekom više mjesečnih rezidencija u Berlinu, Finskoj, Istanbulu i Madeiri. Album je ovih dana objavila prestižna diskografska kuća 4AD za koju snimaju izvođači kao što su Grimes, Future Islands, Beirut i Scott Walker.

Komentiraj

FOTO:Impulse festival
PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.