Danski sud proglasio je Lisbeth Zornig Andersen, poznatu aktivistkinju za prava djece, krivom za šverc ljudima, potvrdio je u petak njezin odvjetnik, pojasnivši da su Andersen i njezin suprug Michael Lindholm šesteročlanu sirijsku obitelj prevezli na željeznički kolodvor kako bi nastavili put prema Švedskoj.

Andersen, bivša predsjednica danskog Nacionalnog vijeća za djecu i njezin suprug kažnjeni su s 22.500 danskih kruna (3300 eura), jer su tijekom vrhunca izbjegličke krize u rujnu prošle godine sirijsku obitelj primili u svoj dom, nahranili ih i potom prevezli na željeznički kolodvor kako bi vlakom stigli do Švedske. No, danski zakon brani prijevoz ljudi koji nemaju boravišnu dozvolu, ističu danski mediji.

“Sudac je donio pogrešnu odluku. Kako nikakav novac nije razmijenjen, na to se, prema protokolu Ujedinjenih naroda, na može gledati kao na trgovinu ljudima”, kazao je odvjetnik Bjorn Elmquist.

Tvrdi da je danski zakon po tom pitanju loš, ali da se nadao da ga sudac neće tako strogo tumačiti.

Andersen i Lindholm imaju dva tjedna za podnošenje žalbe.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEORGI LICOVSKI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.