Dani Domovinskog filma od 27. do 29. listopada u “Tuškancu”

Otvaranjem izložbe fotografija razorenih gradova i izložbe “Zagreb u Domovinskom ratu”, u utorak, 27. listopada u zagrebačkom kinu “Tuškanac” otvaraju se Dani Domovinskog filma, festival koji nastoji na jednom mjestu prikazati nedovoljno poznate filmove posvećene Domovinskom ratu, te publiku, osobito mlade, upoznati s događajima vezanima uz obranu i stvaranje Hrvatske.

Uz projekcije filmova, u okviru Dana organiziraju se tribine, razgovori, okrugli stolovi na kojima sudjeluju sudionici Domovinskog rata, svjedoci ondašnjih događanja, znanstvenici i povjesničari. Ulaz na festival je besplatan.

Festival svojim programom obrađuje različite teme vezane uz Domovinski rat, od branitelja, istaknutih pojedinaca i vojnih akcija, do stradanja sakralnih i kulturnih objekata te gospodarskih resursa.

“Svaki od tih filmova govori o vremenu stvaranja, obrane i izgradnje moderne demokratske Republike Hrvatske. Za sve narode i države dani stvaranja zemlje predstavljaju trajan ponos i o tome se govori u filmovima, knjigama, zapisima, povijesnim sagledavanjima u svrhu upoznavanja budućih generacija”, ističe u najavi festivala udruga Žene u Domovinskom ratu.

Prvi film ovogodišnjeg programa je “Bez mržnje” redatelja i scenarista Zdravka Fuček, dokumentarac o pater Marku Maloviću, jedinom katoličkom svećeniku koji je cijeli rat proveo na okupiranom području Hrvatske u Iloku, nakon kojega će se s glavnim protagonistom održati razgovor.

  • Uslijedit će “Konvoj Libertas” Aleksandra Črčeka, dokumentarna priča o dramatičnom putovanju broda “Slavija” do okupiranog Dubrovnika, “Šlep za rasute terete” Nade Prkačin o egzodusu Hrvata iz Dalja, Aljmaša i Erduta te “Škabrnja – 10 godina poslije” Stanislava Tomića koji podsjeća na srpske zločine počinjene u tom mjestu.

Idući dan na rasporedu su filmovi “Kako da sebe nacrtam” i “Otkos 10” Darka Dovranića, nagrađivani “Dečko kojem se žurilo” Biljane Čakić, intimna priča o redateljičinoj potrazi za nestalim bratom te “Gorčina” Jasmine Božinovske Živalj o dvoje Siščana koji su branili Hrvatsku, a društvo ih je zaboravilo.

Posljednji dan festivala prikazat će se film “Žarko Kaić – Pucanj u istinu” Darka Dovranića, retrospektivni uvid u pogibiju i rad tog snimatelja HTV-a, igrani film “Broj 55” Kristijana Milića, nastao prema istinitim događajima o pokušaju proboja hrvatskih branitelja iz okruženja, “Dnevnik jednog rata Vinkovci” Nade Prkačin, nakon kojega će uslijediti razgovor o vinkovačkoj bojišnici.

Za kraj je ostavljen dokumentarni film “Mig oka” Zdravka Fučeka, o skupini umjetnika koji su se početkom devedesetih udružili ne bi li ukazali na agresiju nad Hrvatskom te dodjela nagrada najboljim ostvarenjima.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.