Svečano otvorenje izložbe “Lupinizam” održati će se u četvrtak 3. prosinca u 19 sati u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog.

“Stephan Lupino upijao je umjetnost posredno i uživo još osamdesetih godina prošlog stoljeća udišući punim plućima svu tu silnu snagu koju emaniraju oblici, znakovi i boje. Mehanički i tehnološki trik kojom fotografija zaustavlja žive slike ispunjavao ga je neko vrijeme, da bi istodobno ključala u Lupinu potreba za neposrednim i vlastoručnim preoblikovanjem doživljenog. Za njega nema točnih pravila što nakon stotina skica nastaje: reljef, skulptura ili slika, nekada isti motiv prenosi u sva tri medija. U mješavini fino obrađenog drva i oštrih dijelova metala, svaka je njegova skulptura istodobno privlačna i odbojna.

Stephan Lupino krči silovitom energijom u neprirodnu šumu konstrukcija i destrukcija, sricanja i govora, smisla i besmisla. Iza teških otpornih materijala hrasta i željeza stoje jaki otkucaji srca. Oblicima kojima je oduzeo prvotnu svrhu poput stolica – prijestolja, relikvija, sarkofaga, stolova i ogledala osudio je društvo i ironizirao pale ideale te stvorio prepoznatljiv stil. Taj stil utemeljen je na kontrastu između suvremenog modnog crteža, znakovlja fine erotike i političkog predznaka i osude, te obuhvaćen zajedničkim pečatom konačne perfekcije,  posvudašnjim ‘lupinizmom'”, stoji u priopćenju Lisinskog.

Izložbu “Lupinizam” možete pogledati u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskog do 3. ožujka 2016.

Komentiraj