Transparency International Hrvatska (TIH) apelirao je u utorak, u povodu Međunarodnog dana žena, na poslodavce, tijela javne vlasti i sve građane da se svakodnevno zalažu za jednaka prava žena.

“Transparentno, pošteno i otvoreno društvo je ono koje se na jednak način odnosi prema svakom svom građaninu, bez obzira radi li se o ženi ili muškarcu.
Pošteno, transparentno i odgovorno društvo štiti svoje građane tako da im na jednaki način osigurava preduvjete za školovanje, rad i život. I žene imaju pravo pošteno živjeti od svoga rada, školovati se, podizati obitelj ukoliko to žele, stvarati profesionalnu karijeru te aktivno doprinositi zajedničkom napretku cijelog društva.
Prestanite kao poslodavci ili nadređeni u tijelima javne vlasti diskreditirati žene zato jer su žene. Osigurajte im jednaku priliku da budu zaposlene, da imaju jednaku plaću za iste poslove poput kolega, da imaju pravo na odmor i slobodne aktivnosti i dajte im priliku da odlučuju.
Kao odgovorni političari i stranački lideri osigurajte ženama visoka mjesta u stranačkim i izvršnim tijelima, ne zato što to propisuju kvote u zakonima ili stranačkim statutima, već zato što istinski vjerujete da one mogu biti jednako kvalitetan nositelj promjena. Već danas svatko od nas ima priliku pokazati da može biti dio te promjene”, istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Komentiraj

FOTO:: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.