Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske kopnene vojske i 25. obljetnice osnutka OS RH,  93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) organizirala je u subotu u vojarni Zemunik pokraj Zadra sadržajan i atraktivan program na Danu otvorenih vrata kojemu je nazočilo oko 4000 posjetitelja.

Kroz tri izložbena dijela posjetitelji su razgledavali Muzej zrakoplovne vojne tehnike, sredstva protuzračne obrane te sve tipove aviona i helikoptera kojima je opremljena baza u Zemuniku, a najveću pozornost i ovoga puta privukao je protupožarni avion Canadair CL-415 za čiji se ulazak u kabinu čekalo i više od sat vremena.

Najatraktivniji dio dana bio je letački program kojeg je otvorio bojnik Krešimir Ražov na helikopteru BELL-206 B izvodeći ‘plesne točke’ u zraku, a nastavak je uslijedio kroz demo-program satnika Ivana Krizmana na avionu ZLIN-242 L te prikazu ispuštanja vode iz Airtractora i Canadaira, kojeg su izveli satnik Danijel Kos i bojnik Tomislav Slavica. Letačke akrobacije zaključili su piloti “Krila Oluje” kroz 24-minutni program čije je elemente publika dugo pozdravljala, a pravo oduševljenje priredili su nakon slijetanja i dolaska među posjetitelje gdje su primali čestitke za današnji dvostruki nastup – na Jarunu u Zagrebu i bazi u Zemuniku, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posebnu čestitku pripadnicima Oružanih snaga uputili su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Donat” iz Zadra izvedbom nekoliko plesnih točaka, a priređena je i izložba ratnog znakovlja autora Mladena Vukinovića, dok su na info-pultu predstavljene mogućnosti školovanja u sustavu Oružanih snaga.

Komentiraj