U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske premijer Zoran Milanović u četvrtak je položio vijence i zapalio svijeće na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj.

Milanović je u pratnji pomoćnice ministra branitelja Vesne Nađi obišao spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli, grobnicu Narodnih heroja, Središnji križ u Aleji poginuli hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Nakon polaganja, premijer će nazočiti svečanoj promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”, kojoj će također nazočiti hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, te ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

U povodu Dana državnosti, hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović bit će i domaćica svečanog prijama koji će se održati u četvrtak navečer u uredu predsjednice na Pantovčaku.

Obilježavanja će se u Zagrebu zaključiti velikom proslavom uz kulturno-zabavni program na zagrebačkom jezeru Bundek, i koncertom Zagrebačke filharmonije.

[quote_box_center]

  • Predsjednica Grabar-Kitarović je nakon polaganja vijenaca čestitala Dan državnosti svim hrvatskim građankama i građanima te ih pozvala na zajedništvo u obilježavanju tog važnog dana.

[/quote_box_center]

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko također su položili vijence i zapalili svijeće.

Vijenci su položeni i svijeće su zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, grobnici Narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginuli hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednica Grabar-Kitarović je nakon polaganja vijenaca čestitala Dan državnosti svim hrvatskim građankama i građanima te ih pozvala na zajedništvo u obilježavanju tog važnog dana.

“Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku”, kazala je predsjednica.

Na novinarsko pitanje postoji li neki određeni razlog zbog čega izaslanstva predsjednice Republike i predsjednika Sabora odvojeno polažu vijence na Mirogoju od one predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Grabar-Kitarović je kazala kako vjeruje da je to zato što ona i predsjednik Sabora u 9,30 sati idu na misu za Domovinu u Crkvi svetog Marka.

“Zato smo to morali odraditi ranije”, dodala je predsjednica.

U polaganju vijenaca na Mirogoju sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako se došao pokloniti “onima koji su predvodili Hrvatsku u njenoj bitci za neovisnost”.

“Izborili smo Hrvatsku samostalnu ali je trebamo izgraditi po mjeri čovjeka. Samo rad, struka, kompetencija, solidarnost, socijalna pravda i hrvatsko zajedništvo mogu izvući Hrvatsku iz gospodarske krize, sve ostalo je uzaludan posao. Živim za taj dan”, rekao je gradonačelnik.

U povodu Dana državnosti na Mirogoju je vijence položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno potpredsjednikom HDZ-a Draženom Bošnjakovićem.

Uoči polaganja vijenaca na Mirogoju, hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Bandić položili su vijence i na Oltaru domovine na Medvedgradu.

U nastavku obilježavanja Dana državnosti, hrvatski državni vrh nazočit će svetoj misi za Domovinu, za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve iz Domovinskog rata, koju će u crkvi svetog Marka na Gornjem Gradu služiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović bit će i domaćica svečanog prijama u prigodi Dana državnosti koji će se održati u četvrtak navečer u uredu predsjednice na Pantovčaku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PIŠE:D.J / Hina
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.