Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić odredila je jednomjesečni istražni zatvor Zdravku Mamiću, njegovom sinu Mariu Mamiću i poduzetnicima Igoru Kroti, te Sandru Stipančiću, osumnjičenima zbog utaje poreza, javlja HRT.

Zatvor im je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te mogućeg utjecaja na svjedoke. Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović pušten je na slobodu.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić biti će prebačen u Remetinec, a na slobodu će biti pušten uplati li 15 milijuna kuna jamčevine. Jamčevina za Maria Mamića iznosi 5 milijuna kuna , za Stipančića 2 milijuna, a Krotu 4 milijuna kuna.

Na svojim Internet stranicama USKOK je objavio kako donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog “zločinačkog udruženja i zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”. Okrivljenici su oštetili Dinamo za najmanje 78,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio “pribavljanje nepripadne imovinske koristi”, a sve na štetu Dinama.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić.

Komentiraj