Vlada podržava dobavljače Agrokora u želji za otvorenijom i jasnijom komunikacijom s kompanijom i bankama, kao i u očekivanjima da budu upoznati i sudjeluju u procesima, planu restrukturiranja i planu bilo kojih drugih poslovnih promjena u koncernu, izjavila je u utorak potpredsjednica Vlade Martina Dalić nakon sastanka s predstavnicima 20-ak tvrtki dobavljača Agrokora.

“Ponovili smo da Vlada očekuje od vlasnika i uprave Agrokora da iznađu rješenja za postojeću situaciju. I to rješenja koja će osigurati stabilnost i sigurnost za zaposlenike i naravno stabilnost za dobavljače. Pri tome mislim na sve dobavljače Agrokora, ne samo ove s kojima smo se danas sastali, sve dobavljače, posebno one male koji se ne mogu sami izboriti s ovim problemima”, izjavila je Dalić novinarima, nakon gotovo dvoipolsatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, na kojem su bili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta kazala je kako su na sastanku saslušali stavove i mišljenje dobavljača.

“Dobavljači su vrlo jasno i otvoreno ukazali da žele i očekuju puno otvoreniju i puno jasniju komunikaciju i sa samom kompanijom i s bankama. Vlada ih u tim nastojanjima u cijelosti podržava, jer su dobavljači iznimno važan segment poslovanja kompanije, iznimno važni za cijelo hrvatsko gospodarstvo i njihovi napori i aktivnosti u osiguravanju urednog tijeka robe važni su i za budućnost Agrokora”, rekla je Dalić.

Istaknula je i kako dobavljači očekuju da “sudjeluju i budu upoznati sa svim procesima koji se događaju u kompaniji i da sudjeluju u planu restrukturiranju i u planu bilo kojih drugih poslovnih promjena”.

“Vlada ih u tome također podržava, jer sama stabilnost i sigurnost kompanije u velikoj mjeri ovisi upravo o samim dobavljačima”, rekla je Dalić.

Ocijenila je kako je susret protekao u vrlo otvorenom i konstruktivnom tonu.

“Očekujem da će se u vrlo kratkom roku isto takva komunikacija nastaviti i između kompanije i samih dobavljača”, zaključila je Dalić.

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva bili su predstavnici Vindije, Dukata, Kraša, Atlantic Tradea, Podravke, Francka, Mlinara, Agrofructusa, Logistike Violete, Carlsberga Croatia, Saponije, Kandita, Perutnine Ptuj – Pipo, Meggle Hrvatska, Badela 1862, Moslavina voća, BAT-a te Coca-Cole HBC Hrvatska.

Predstavnici pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor – Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka sastali su se jučer u Krašu, a nakon tog sastanka su poručili da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem trištu.

“Intencija sastanka je bila da koordiniramo naše aktivnosti i mišljenja vezano uz trenutnu situaciju u poslovanju Hrvatskoj, pri čemu prvenstveno mislimo na Agrokor”, rekao je u ponedjeljak nakon tog sastanka predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o koordiniranju aktivnosti i stavova uoči razgovora “sa svim dionicima u tom procesu, prvenstveno Vladom, koncernom Agrokor i ostalim financijskim institucijama”.

“Ono što nam je u planu, što je naša intencija je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor, dakle našeg najvećeg distributera, naš najveći kanal za prodaju u Republici Hrvatskoj”, rekao je Bulić.

Izvršni direktor ruskog Sberbanka German Gref izjavio je u utorak da Banka čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor.

“U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i upravom kompanije, nastavljamo im davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane ‘na nogama’ i riješi svoje privremene probleme… Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama”, rekao je Gref, bez iznošenja detalja.

Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi.

Iz Sberbanke su u ponedjeljak su za Hinu kazali da su se sastali s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do danas.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je u Bruxellesu novinarima, na upit je li na njegovu jučerašnjem sastanku s izaslanstvom Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC) bilo riječi o ulaganju te banke u Agrokor, kazao da se o tome nije specifično razgovaralo, ali je spomenuto.

“Nije se specifičnije o tome razgovaralo. Mi smo to spomenuli jer kinesku stranu uvijek zanima kakva je situaciju u Hrvatskoj, u gospodarstvu. Ja sam ih upoznao sa situacijom u smislu gospodarskih pokazatelja, onoga što Vlada radi po pitanju porezne reforme, rasterećivanja gospodarstva, pojednostavljenja procedura, smanjenja neporeznih davanja i sličnoga kako bismo stimulirali dolazak izravnih stranih investicija i olakšali poslovanje u Hrvatskoj”, rekao je Marić.

Na dodatni upit znači li njegov odgovor da ta kineska banka neće biti uključena u rješavanje problema Agrokora, Marić je rekao kako “ništa ne prejudicira i ne zaključuje”.

Marić, koji je u Vladu došao iz Agrokora, također je izjavio kako ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju trenutačne krize u koncernu Agrokor.

“Već sam ranije odgovarao na to pitanje. Mislim da smo svjesni značenja Agrokora, ne samo u smislu kompanije, nego i u smislu onog što znači za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Ja i moj poslovni angažman prije imenovanja za ministra neće biti nikakav limitirajući faktor u rješavanju ove situacije. Ne želim biti uteg u ovoj situaciji, uteg svojoj vladi, a poglavito svojoj državi”, rekao je Marić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Dodao je da kao ministar financija o određenim stvarima treba dati svoje mišljenje i sudjelovati, ali da “nikako neće biti uteg”.

Komentiraj