Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić u srijedu je najavila kako će Ministarstvo uskoro u proceduru uputiti prijedlog novog zakona o javnoj nabavi, prema kojem bi kriterij izbora u procesima javne nabave bila ekonomski najpovoljnija ponuda.

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Dalić je izjavila kako će ministarstvo u slijedećih nekoliko tjedana uputiti u proceduru prijedlog zakona o javnoj nabavi.

Ono što u ovome času u Ministarstvo radimo je jedna dodatna kontrola, analiza i provjera zakona – postoji li još mogućnosti da se sam proces javne nabave dodatno učini efikasnijim, da se možda smanje i neki troškovi koje izaziva za gospodarstvo, a da se očuva u cijelosti integritet javne nabave, njezina transparentnost i naravno glavni cilj tog procesa, naglasila je Dalić.

Kazala je i kako je primijetila da veliku pozornost izaziva pitanje različitih novina koje taj zakon donosi. “On predstavlja usklađivanje s aktualnim europskim direktivama, a ono što je sigurno važno iz brojnog skupa novina jest da će ubuduće ekonomski najpovoljnija ponuda biti kriterij izbora u procesima javne nabave”, rekla je Dalić.

Napomenula je kako je današnji sastanak s predstavnicima HUP-a prvi u nizu sastanaka s udrugama koje predstavljaju poslodavce te kako će slijedećih dana biti i drugih sastanaka s komorama, udrugama, izvoznicima.

Smisao našeg sastanka bio je u stvari radni razgovor i dogovor o drugačijoj, novoj i nadam se puno otvorenijoj komunikaciji između Ministarstva i poduzetnika, predstavnika gospodarstva i svih onih čimbenika koje nazivamo gospodarstvom, objasnila je Dalić.

Dodaje kako su s predstavnicima HUP-a razgovarali o planu rada Ministarstva do kraja godine, zakonodavnim aktivnostima i projektima koje Ministarstvo namjerava pokrenuti u dijelu smanjivanja administrativnih i regulatornih barijera, analize parafiskalnih nameta.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako je HUP partner Vladi te kako je Ministarstvo gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta prvo koje su posjetili nakon formiranja nove Vlade.

Bitno je razumijevanje, komunikacija te se HUP nada uspješnoj suradnji i kroz pripremu prijedloga zakona o javnoj nabavi i sve ono što Ministarstvo planira raditi u svom mandatu, naglasila je.

Na novinarski upita kako HUP komentira prijedlog porezne reforme, Deranja je rekla kako pozdravljaju poreznu reformu zato što je ono više od onoga što se danas prezentira u javnosti.

“Treba je dobro proučiti, jer smanjuje procedure, zahvaća puno toga i mislimo da je jedan dobar početak Vlade u rasterećenju gospodarstva. Sigurno jedan dobar korak naprijed u rasterećenju gospodarstva i pojednostavljenju samog procesa izračuna svih tih poreza i davanja”, kazala je Deranja.

Komentiraj