Investicije, kapital i poduzetnici mogu unaprijediti gospodarstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji čemu će Vlada pomoći, rekla je u ponedjeljak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je sudjelovala na predstavljanju projekta “Unaprjeđenje investicijskih potencijala hrvatskih županija”.

“Ne prihvaćamo da je najveća stopa nezaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i da je to datost. To je danas tako, ali može i sigurno će se promijeniti, a za to su potrebne investicije i kapital. Potrebni su poduzetnici koji su spremni prihvatiti rizik, a ujedno razumiju i poznaju mogućnosti koje pojedina županija ima”, rekla je potpredsjednica Dalić.

Kako bi potaknule ciklus privlačenja novih investicija u županije, Agencija za investicije i konkurentnost, Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA pokrenule su pilot projekt “Unaprjeđenje investicijskih potencijala hrvatskih županija” te potpisale sporazum o suradnji.

Projekt je pokrenut na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Njime se želi se pojasniti onima koji žele investirati u Hrvatskoj koje su specifičnosti i prilike koje unutar generalnih pogodnosti u Hrvatskoj ima svaka županija.

“Želimo spriječiti da investitor napusti Hrvatsku jer je razočaran prijemom i podrškom. Iskustva koja smo stekli u pripremi projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji namjeravamo prenijeti u ostale županije u kojima želimo otvoriti dodatni proces za komunikaciju s investitorima”, rekla je Dalić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić komparativnim prednostima Sisačko-moslavačke županije u privlačenju investitora vidi dobar geostrateški položaj, prometnu povezanost, raspoloživu stručnu radnu snagu, dvadesetak poduzetničkih zona te poticajne mjere lokalne i regionalne samouprave.

Na pitanje novinara kako komentira izjave i stajališta Zlatka Hasanbegovića, ministrica Dalić je odgovorila kako smatra da njegove izjave ne zaslužuju posebne komentare.

“Svatko ima pravo na svoj stav i mišljenje, pa je na temelju toga kolega Hasanbegović donio svoje odluke, iza kojih, kao i svatko od nas, stoji. Budući da svatko od nas stoji iza svojih odluka mora biti svjestan svih posljedica koje one izazivaju u budućnosti”, rekla je Dalić.

Novinari su je također pitali smatra li da će Agrokor, odnosno Konzum, iskoristiti turističku sezonu za stabilizaciju poslovanja, na što je odgovorila kako izvanredna uprava u Agrokoru ima upravo za cilj cjelokupno poslovanje sustava podići na približno normalnu razinu, kako bi maksimalno iskoristio turističku sezonu za generiranje prihoda.

“Probleme u Agrokoru Vlada prilikom formiranja nije željela ni očekivala, jer nije bilo vidljivih naznaka. Međutim, kako su se problemi u Agrokoru gomilali, Vlada je reagirala pravovremeno,  s ciljem zaštite i dobavljača i stabilnosti hrvatskog gospodarstva i očuvanja radnih mjesta”, rekla je Dalić.

Ona i župan Žinić posjetili su i Poduzetnički inkubator Pisak, Međunarodni kulinarski institut Kul In  i i Proizvodni pogoni tvrtke  Applied Ceramics.

Komentiraj