Srpski ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u intervjuu za ‘Kurir‘ kako ne vidi zašto bi Stbija uhitila lidera radikala Vojislava Šešelja zbog paljenja hrvatske zastave, kada hrvatskim dužnosnicima ne pada na pamet uhititi pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je tijekom proslave ‘Oluje’ u Kninu otvoreno pokazivao ustaške i fašističke simbole.

“Neka vlasti u Hrvatskoj srede svoje dvorište, a ne da od nas traže da uhitimo Šešelja. Srbija poštuje svoje zakone. Potez tijekom proslave ‘Oluje’ u Kninu je necivilizacijski i suprotan antifašističkoj tradiciji i Europskoj uniji”, rekao je Dačić.

 

  • Posljednjih se dana odvijala razmjena protestnih nota između Hrvatske i Srbije. Hrvatska je Srbiji poslala protestnu notu zbog paljenja hrvatske zastave u Beogradu, a Srbija je odgovorila notom zbog ‘uzvikivanja parola tijekom proslave ‘Oluje’ koje su pozivale na linč i uništenje Srba’.

 

Ipak, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović misli kako diplomatske razmjene prosvjednih nota neće imati značajnije posljedice.

“To je uobičajen način diplomatske korespondencije. Protestnih nota je uvijek bilo puno. Samo uručivanje note neće imati značajne posljedice, na ovaj se način jednostavno iznio službeni stav”, rekao je Stefanović.

Bivši veleposlanik Jugoslavije u UN-u Vladislav Jovanović istaknuo je kako je ono što se dogodilo tijekom proslave ‘Oluje’ ozbiljno ugrozilo sigurnost Srba koji žive u Hrvatskoj i da je trebalo možda i oštrije reagirati.

“To se, naravno, piše za tamo neku unutrašnju političku svrhu. To nema nikakvog diplomatskog efekta. Smatram da bi svi trebalo da se uzdrže od tih diplomatskih akcija, jer ne znam kome to može koristiti. To je kontraproduktivno i može pokvariti odnose dviju zemalja, a time se ništa neće riješiti”, rekao je za ‘Kurir‘ hrvatski novinar Denis Kuljiš.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.