Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u srijedu je izjavio kako istraga u Agrokoru ide dobrim tempom te najavio da će biti potrebno uključiti i “međunarodne elemente”, no nije otkrio detalje.

“Dovoljno ljudi radi i dobar je tempo”, rekao je Cvitan novinarima nakon svečanog otvaranja zgrade  “E” u zagrebačkoj Selskoj ulici, prilagođene za potrebe Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu kojoj je nazočio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a upitan o istrazi koji u Agrokoru provodi Uskok.

Dodao je da Uskok svoj rad usklađuje s revizorima koji također analiziraju “knjige” koncerna. “I to će biti na neki način ishodišna točka od koje će se raditi naša forenzika, a mi na njoj već sada radimo”, rekao je te potvrdio da na slučaju rade i porezna uprava i porezni Uskok. “Ima posla za sve”, kazao je.

“Morate znati to je iznimno ozbiljan predmet. Da bi utvrdili sve činjenice, okolnosti pod kojima se nešto desilo, da bi vidjeli efekte svega toga skupa i u konačnici da bi s kazneno pravnog aspekta utvrdili da li postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo trebat će provesti vrlo ozbiljno forenziku i mislim da ovaj puta nećemo biti u mogućnosti jednostavno odlučiti se za inokosne vještake, nego ćemo morati posegnuti za nečim što nije bilo do sada u praksi, znači za nečim što ima i međunarodni elementi i veliki kredibilitet u svijetu”, ističe glavni državni odvjetnik.

Dodaje, na upit novinara, kako Agrokor nije “preveliki zalogaj” za Uskok. “Nema prevelikih zalogaja onda bismo priznali da država ne može rješavati svoje probleme međutim mi znamo rješavati svoje probleme”.

Potvrdio je i da su istražitelji Uskoka smješteni na cijelom katu Agrokorovog poslovnog tornja kazavši kako je prirodno da se nalaze tamo jer je “nemoguće tu dokumentaciju voziti na neke druge lokacije”.

Na upit novinara hoće li moguće osnivanje saborskog povjerenstva za slučaj Agrokor biti pomoć u istrazi, Cvitan odgovora niječno.

“Ne. Mi radimo svoj posao kao neovisno i samostalno pravosudno tijelo. Sabor ima mogućnost osnivanja povjerenstva i oni će donositi određene zaključke. Na koji će način dolaziti do njih nije stvar DORH-a”, rekao je.

Zgrada „E“ bila je dio „ Vozarske vojarne“ – momčadske zgrade izgrađene početkom prošlog stoljeća te je pod zaštitom konzervatorske struke. Objekt je ostao unutar izvornih gabarita, osim dogradnje ulaznog dijela i rekonstrukcije krovišta na zapadnom pročelju.

Radovi su započeli u studenom 2015. godine, a Uporabna dozvola ishođena je 13. lipnja 2017. godine.

Namijenjena je za potrebe smještaja Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te će u njoj biti smješteno 128 pravosudnih dužnosnika i službenika.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 18.276.095,02 kuna, a vrijednost opreme 576.345,09 kn, uključujući PDV.

I ministar Bošnjaković i glavni državni odvjetnik izrazili su zadovoljstvo jer će se sada znatno  poboljšati radni uvjeti zaposlenika državnog odvjetništva.

Komentiraj