Prema podacima najnovijeg redovitog istraživanja Crobarometar, koje je je od 1. do 15. kolovoza proveo Ipsos puls na 954 punoljetna građana za Novu TV, podrška HDZ-u je porasla, dok podrška SDP-u stagnira.

U posljednja tri mjeseca HDZ je povećao razliku nad SDP-om sa tri na devet posto. Ovog mjeseca ima podršku 31,8 posto ispitanika, ili dva posto višr nego prethodnog mjeseca. s druge strane, SDP ima podršku 23,2 post ispitanika, gotovo jednako kao prošlog mjeseca.

Osim vodećih stranaka, gotovo sve ostale stranke bilježe pad podrške. Živi zid ima potporu 5 posto ispitanika, jedan posto manje neg prošlog mjeseca. ORaH jke na 4,1 posto. Od ostalih tu su i: Bandić 365 sa 3,6 posto, Most sa 2,9 posto, HSS sa 2 posto, narodnjaci i reformisti Radimira Čačića na 1,9 posto te sa 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti.

IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.

 

  • Kako su izbori sve bliže, to je sve manje neodlučnih birača. Trenutno ih je devet posto, a prije četiri mjeseca bilo ih je čak 14 posto.

 

Što se tiče koalicija, najveću potporu uživa Domoljubna koalicija sa 34 posto. Vladajuća koalicija trenutno je na 28,2 posto. Živi zid trenutno uživa potporu od 7,1 posto birača, a Bandić 365 3,8, OraH je na 3 posto, Most na 2,9. Naprijed Hrvatska ima 1,7 posto, HSP ima 1,6, HDSSB 1,5 te Reformisti 1,5 posto.

“Te stranke zbog snage i utjecaja u svojim regijama mogu uzeti jednog ili dva zastupnika i tako zakomplicirati i odlučiti o formiranju buduće Vlade”, navodi Nova TV.

Prvi put u nekoliko mjeseci nema rasta potpore smjeru kojim ide Hrvatska (26%), ali zato raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru (65%). Vladinu politiku podupire 29 posto ispitanika, što je također prvi put u nekoliko mjeseci da potpora ne raste. Vladinu politiku ne podupire 61 posto.

Kada bi se ocijenjivalo školskim ocjenama, predsjednica bi dobila 3,28. Vlada je na istoj ocijeni od 2,27, a zanimljivo, Hrvatskom Saboru porasla je potpora na 2,19.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.