HINA

Izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini, Srbiji, nizu institucija i pojedinaca neprimjerena je i uvredljiva i trebao bi se ispričati, rekao je u petak u Dubrovniku bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

“To je apsolutno neprimjerneo, uvredljivo je za BiH, za Srbiju, za srpski narod, za Europsku pučku stranku, čitav niz institucija, pojedinaca, država koje je uvrijedio. Možda bi bilo najbolje da se svima ispriča i da pokušamo ići dalje”, rekao je Crnadak na marginama dubrovačkog foruma.

Izrazio je nadu da to mišljenje neće biti mišljenje službenog Zagreba, jer se netko tko je bio i želi ponovno biti hrvatski premijer treba s “više poštovanja, razumijevanja i takta” odnositi prema susjedima i regiji.

Hrvatska, BiH i Srbija trebaju graditi što snažnije odnose jer je to važno za stabilnost cijele regije, rekao je Crnadak.

O odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine u doba dok je Milanović bio premijer Crnadak nije htio puno govoriti jer u Hrvatskoj traje izborna kampanja.

Rekao je tek da su odnosi bili korektni i da je Hrvatska pružala potporu Bosni i Hercegovini u njezinim europskim nastojanjima.

“To je ono što očekujemo i nakon (izbora) 11. rujna u Hrvatskoj, bez obzira tko pobijedi”, rekao je.

Crnadak je ponovio jučerašnju izjavu da BiH uopće ne bi bila nikakva usluga da je EU primi preko reda kako bi se riješile unutarnje nestabilnosti, a što je u spornom razgovoru s braniteljima spomenuo Milanović.

Treba pošteno vrednovati učinjeno u gospodarstvu, vladavini prava i druga postignuća i najbolji put je činiti to u procesu pridruživanja. “Ne treba nam nikakva prečica”, rekao je Crnadak.

Crnadak, koji je ranije Milanovićevu izjavu usporedio s izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika objasnio je da je mislio na Dodikove izjave koje su nosile u sebi takvu vrstu arogancije, bahatosti, “pa čak i primitivizma”.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.