Šest je osoba ubijeno u četvrtak u samoubilačkom napadu talibana na afganistansku policiju južno od Kabula, što je prvi veliki napad islamističkih pobunjenika nakon objave smrti njihova vođe mule Omara prošlog tjedna.

Prošlotjedna objava smrti mule Omara i izbor nasljednika, mule Ahtara Mansura, izazvali su unutrašnje podjele, a jedan ogranak talibana, pod vodstvom obitelji pokojnog vođe, kategorički odbija pokoriti se novom “emiru” islamističke pobune.

Uzevši u obzir nedostatno jedinstvo u njihovi redovima, neizvjesno je sudjelovanje talibana u mirovnim pregovorima pokrenutim početkom srpnja s afganistanskom vladom.

Napad u četvrtak na interventne snage policije pokrajine Logra, za koji su talibani vrlo brzo preuzeli odgovornost, pokazuje da im se nije smanjio borbeni elan.

Prema afganistanskom ministarstvu unutrašnjih poslova radi se o prvom samoubilačkom atentatu od imenovanja mule Mansura u njihovo vodstvo.

Prema riječima guvernera pokrajine Logar bombaš samoubojica vozio je kamion te izazvao eksploziju ispred policijske postaje Pul-e Alam, glavnog grada pokrajine, stotinjak kilometara južno do Kabula.

Civili su najčešće žrtve sukoba. U polugodišnjem izvješću UN-ove misije u zemlji stoji da je 1592 civila ubijeno i 3329 ranjeno u prvih šest mjeseci godine, što je povećanje od 1 posto u odnosu na izvješće za isto razdoblje prošle godine.

Nakon prosinca i završetka NATO-ove borbene misije afganistanske vojska i policija se same bore protiv islamističkih pobunjenika. Oko 13.000 stranih vojnika je raspoređeno u Afganistanu, ali njihova misija se ograničava na obuku afganistanskih kolega i pojedinačne protuterorističke misije.

Komentiraj