U prvih devet ovogodišnjih mjeseci policija je zabilježila veći broj prometnih nesreća te poginulih i ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posebice zabrinjava povećanje broja poginulih u prometnim nesrećama za 35 osoba ili 15 posto više nego u istom razdoblju 2014., kada je poginulo 228 osoba, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicama.
Analiza prometnih nesreća pokazala je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije.
Glavni uzrok smrtnog stradavanja i dalje je kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama.
Policija je najavila da će s ciljem zaustavljanja negativnog trenda u prometu u narednom razdoblju poduzimati niz aktivnosti pri čemu će  pokrivati sve ugrožene cestovne pravce, provoditi ciljane aktivnosti na mjestima i u vrijeme kada se događaju najteže prometne nesreće i maksimalno staviti u funkciju sve uređaje za nadzor u prometu.
Posebnu pozornost policija će usmjeriti i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost, poput nekorištenja zaštitne kacige i pojasa
No, budući da je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica policija poziva sudionike u prometu da se zbog svoje i tuđe sigurnosti pridržavaju prometnih propisa.

Komentiraj

FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.