Bivši britanski diplomat, autor nekoliko knjiga, bivši rektor Sveučilišta Dundee te borac za ljudska prava Craig Murray komentirao je megaaferu “Panama Papers”, koji sadrže popis klijenata koji su preko odvjetničkog ureda Mossack Fonseca prali novac.

“Tko god da je objavio dokumente Mossack Fonseca, čini se da je bio motiviran željom da prokaže sustav koji omogućuje ultra bogatima da sakriju svoje bogatstvo, često stečeno ilegalno, putem korupcije ili skrivanja poreza”, piše Murray na svojoj stranici.

Ti panamski odvjetnici, piše Murray, skrivaju bogatstvo značajnih jedan posto stanovnika, a masivno “curenje” njihovih dokumenata trebalo bi biti divna stvar.

On smatra da je onaj koji je pustio informacije napravio loš potez, jer se obratio zapadnim korporativnim medijima, a kao posljedica toga, istaknuo je, prva je velika priča o Vladimiru Putinu (objavljena u Guardianu).

“Radi se o selektivnom izvještavanju”

“Vjerujem u to i ne sumnjam da je Putin kompromitiran”, istaknuo je Murray, no i dodao da je rusko bogatstvo samo mali dio novca skrivenog uz pomoć Mossacka Fonesca.

“Zapravo, vrlo brzo postaje očito da se radi o selektivnom izvještavanju”, napisao je.

Suddeutsche Zeitung, koje je primilo dojavu, detaljno objašnjava metodologiju koju su korporativni mediji koristili u pretrazi dokumenata.
Glavno istraživanje radili su tako što su tražili imena koja se mogu dovesti u vezu s režimima koji krše UN-ove sankcije prema pojedinim režimima. The Guardian također izvještava o ovome i nabraja neke zemlje kao što su Zimbabve, Sjeverna Koreja, Rusija i Sirija.

Murray napominje – zapadni se milijarderi uopće ne spominju te dodaje kako Guardian čak tverdi da će mnogo podataka ostati privatno.

Murray smatra da je to tako zato što cijelom situacijom upravlja “Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara”, kojeg financira američki Centar za javni integritet.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.