Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, izjavio je u srijedu da ova stranka neće prihvatiti podjelu Mostara na dva dijela, hrvatski i bošnjački dio te je najavio da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog ove stranke kako bi se otklonile zapreke za održavanje izbora najesen u ovome gradu.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, održane u Mostaru, komentirao stajališta najsnažnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja se zauzima za uspostavu dviju općina u Mostaru čije bi granice slijedile nekadašnju ratnu crtu razdvajanja u gradu.
“Svaki put smo inzistirali da Mostar mora biti jedinstven grad bez bilo kakvih unutarnjih podjela i to je stvar o kojoj se ne može raspravljati”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.
Pojasnio je da će HDZ svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji se tiču grada Mostara uputiti u parlamentarnu proceduru. Po tome prijedlogu Mostar bi bio jedinstvena jedinica lokalne samouprave s pet izbornih jedinica koje bi prelazile nekadašnju ratnu crtu razdvajanja te bi ostale odredbe o zaštiti nacionalnih interesa svih naroda.
Čelnik SDA i bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović istaknuo je da je toj stranci cilj zaštititi Bošnjake u Mostaru te se usprotivio prijedlogu HDZ-a BiH.
“SDA Mostar će naravno braniti jedinstveni grad Mostar i branit će poziciju Bošnjaka zajamčenu Daytonskim mirovnim sporazumom. Tumačit će i artikulirati interese Bošnjaka nakon svega što su oni proživjeli u ovom gradu nakon dvadeset i više godina”, rekao je Izetbegović.
U Mostaru nisu održani lokalni izbori 2012. jer je u međuvremenu Ustavni sud BiH ukinuo odredbe koje se tiču toga grada jer je bio neuravnotežen broj vijećnika koji se biraju iz pojedinih izbornih jedinica. Raspušteno je Gradsko vijeće, a jedinu vlast praktično predstavlja gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.