Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, izvijestit će u ponedjeljak poslijepodne članove Predsjedništva i Nacionalng vijeća HDZ-a o situaciji u Bosni i Hercegovini i Orašju, nakon uhićenja desetorice bivših časnika i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), izvijenio je uoči sastanka glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Sastanak članova Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća, pod vodstvom predsjednika stranke i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, počeo je u 17,30 sati. Izjave za novinare Plenkovića i Čovića predviđene su nakon sastanka.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je novinarima da će ih Čović izvjestiti o situaciji u BiH i Orašju, a na sastanku će se, najavio je, razmatrati i druge aktualne teme.

Saborski zastupnik HDZ-a, član Nacionalnog vijeća i predsjednik udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) Josip Đakić istaknuo je da je pravna nesigurnost u BiH uzrok sadašnje situacije. Ocijenio je kako se ta pravna nesigurnost očituje u činjenici da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je raspisao nedavno nelegalni referendum, ne odaziva sudskim pozivima Sarajeva i zbog toga ga nitko nije uhitio.

“Smatram da je dovoljno vremena prošlo od događaja i da se prije moglo to učiniti ukoliko postoje osnovane sumnje za procesuiranje. Sada smatramo da je to bilo apsolutno pristrano i postoje opravdani razlozi za sumnju u iskrene namjere obračunavanja s ratnim zločinima”, rekao je Đakić, komentirajući prošlotjedno uhićenje pripadnika HVO-a, koji su tijekom rata obranili Orašje od srpske agresije.

Drži i kako o nakani u slučaju uhićenja pripadnika HVO-a jasno govori činjenica što je od osumnjičenih 28 osoba uhićeno njih deset samo iz hrvatskog naroda u BiH. Đakić   dodaje kako treba vidjeti što će o njihovoj žalbi reći Vrhovni sud BiH.

Ocjenjuje da Hrvatska može pomoći u obrani pripadnika HVO-a te reagirati ako postoje “otkloni od zakona i europskih zakonskih normi”.  “Da je bilo zločina to bi Haaški sud sigurno procesuirao i prije BiH”, poručio je Đakić.

Komentiraj