Povodom završetka dvotjedne Međunarodne konferencije o klimi (COP21), u Parizu je u petak oko dvije tisuće zelenih aktivista iz mreže udruga Friends of the Earth među kojima i Zelena akcija i njihove partnerske organizacije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, zatražilo odlučnu borbu protiv klimatskih promjena.
Predsjednica mreže udruga Friends of the Earth i članica Zelena akcije Jagoda Munić za Hinu je istaknula kako je “prijedlog ‘Pariškog dogovora’ izuzetno slab jer je proces njegovog donošenja pod utjecajem interesnih lobija i korporacija”.
“Ljudi širom svijeta zaslužuju pravedan i ambiciozan dogovor i zato pozivamo ljude diljem svijeta da se bore za klimatsku pravdu”, rekla je Munić.
Aktivisti su na skupu u dvorani Palais des Congres Paris-Est kroz niz radionica razmjenjivali iskustva u kampanjama i raspravljali o ključnim izazovima klimatskih promjena te planirali akcije koje će održati u subotu.
Jedna od najvažnijih odluka sa skupa mreže udruga Friends of the Earth jest organizacija sutrašnje akcije u Parizu kojom bi oko dvije tisuće zelenih aktivista iz cijeloga svijeta golemim slovima trebalo ispisati riječi “Klimatska pravda! Mir!”
Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić za Hinu je izjavio da dolaskom u Pariz žele doprinijeti “stvaranju pritiska za donošenje boljih klimatskih politika”. Rekao je da se njihova grupa od 17 aktivista pridružila petero članova Zelene akcije koji već dva tjedna u Parizu sudjeluju na klimatskim pregovorima, zagovarajući, kako je rekao, “klimatsku pravdu kao zalog za bolju budućnost”.
Grupa od 17 zelenih aktivista iz Hrvatske, BiH i Srbije u četvrtak je iz Zagreba krenula za Beč gdje su se pridružili kolegama iz austrijske udruge Global 2000, te su svi zajedno u petak doputovali u Pariz. Odmah po dolasku izveli su prosvjedni performans ispred Eiffelovog tornja gdje su istaknuli veliki transparent na kojemu je pisalo: “Zaštita klime sada”.
Pokušaji da se postigne dogovor o borbi protiv klimatskih promjena zapeli su u petak kada su Kina i ostale zemlje odbile nacrt sporazuma, prisilivši domaćina Francusku da produži summit za jedan dan kako bi se prevladale sporne točke.
Predstavnici 195 država okupljeni na konferenciji COP21 razmatrali su tijekom noći na petak nacrt globalnog sporazuma o klimi u koji je ubačen novi, ambiciozniji cilj ograničenja globalnog zagrijavanja na manje od 2 stupnja Celzijeva.
Problemi koji se moraju riješiti su raspodjela napora za smanjenje emisija stakleničkih plinova između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, ambicioznost sporazuma te financiranje zapravo novac za zemlje u razvoju da se mogu nositi s posljedicama globalnog zagrijavanja, a riječ je o 100 milijarda dolara godišnje od 2020.

Komentiraj