Svjetski čelnici pozdravili su povijesni klimatski sporazum postignut u subotu u Parizu s američkim predsjednikom Barackom Obamom koji ga je nazvao “golemim” i šeficom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koja ga je ocijenila “odlučujućim korakom naprijed”.

“Ovo je golemo: Skoro sve zemlje na svijetu upravo su potpisale pariški sporazum o klimatskim promjenama-hvala američkom predvodništvu”, napisao je Obama na Twitteru.

Svjetski klimatski izaslanici postigli su povijesni sporazum u subotu u Parizu postavljajući pretpostavke za preobrazbu svjetskog gospodarstva temeljenog na fosilnim gorivima u narednim desetljećima kako bi se zaustavilo globalno zatopljavanje.

“Vlade sada moraju prijeći s riječi na djela posebice provedbom politika koje ostvaruju učinkovit napredak na obećanjima smanjenja koje su dale”, rekla je Lagarde u priopćenju.

Europski povjerenik za klimu Miguel Arias Canete rekao je nakon usvajanja sporazuma kako je “mjesec dana nakon napada u Parizu, Francuska ujedinila svijet i omogućila da 195 zemaja zaključe sporazum o ograničenju klimatskog zagrijavanja”.

Francuski premijer Manuel Valls je u subotu navečer pozdravio usvajanje sporazuma protiv klimatskog zagrijavanja i nazvao ga povijesnom pobjedom za planet.

“Cijeli svijet ujedinjen u Parizu za povijesni sporazum o klimi. Ponos i odgovornost za pobjedu u korist planeta”,  napisao je na Twitteru francuski premijer.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je sporazum iz Pariza “golem korak naprijed” za planet.

“Postižući sporazum zemlje svijeta pokazale su što mogu učiniti jedinstvo, ambicija i upornost”, rekao je.

Njemačka ministrica okoliša Barbara Hendricks pozdravila je kao do sada neviđeno globalno postignuće pariški klimatski sporazum.

“Ovo je prvi klimatski sporazum kojega su dio sve zemlje: industrijske zemlje, brzorastuće zemlje, zemlje na jugu preuzele su odgovornost ograničenja svojih plinova koji štete klimi”, rekla je Hendricks.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.