Summit skupine G7 završit će su subotu sa Sjedinjenim Državama kao jedinom članicom grupe koja ne podržava iznimno važan međunarodni sporazum o klimatskim promjenama, pokazuje tekst završne deklaracije skupa u gradiću Giardini Naxos.

Na neformalnom forumu o globalnim klimatskim promjenama sudjeluju članice G7, SAD, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Japan.

Donald Trump, koji je prošle godine izabran za predsjednika Sjedinjenih Država često je i dosad bio u sukobu s ostalim zemljama članicama kada su posrijedi koraci koje treba poduzeti u pogledu klimatskih promjena.

U završnom priopćenju G7 samo se Sjedinjene Države nisu obvezale na Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Toj je zemlji, po riječima neimenovanog diplomate, omogućeno dodatno vrijeme da donese odluku o ovom pitanju.

Isti je izvor rekao da je na američkog predsjednika u petak, prvoga dana summita u Taormini, izvršen pritisak kada je posrijedi ovo pitanje.

“Stajalište svih prisutnih bilo je jedinstveno. Iznimku je činilo samo Trumpovo stajalište”. On i dalje smatra da članice G7 ne bi trebale poduprijeti Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Komentiraj