05.08.2008. / 10:50

Autor: Katarina Zorić

13. Obljetnica Oluje u Kninu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Na svečanosti u Kninu danas su brojni visoki državni dužnosnici predvođeni predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom te izaslanikom Predsjednika RH, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Zbora Josipom Lucićem

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnost, Dan hrvatskih branitelja te 13. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja" u kojoj je oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutog hrvatskog teritorija. Zahvaljujući akciji Oluja prije točno 13 godina hrvatska se zastava nakon pet godina zavijorila na vrhu kninske tvrđave. Bio je to kraj rata u Hrvatskoj i konačna pobjeda nad srpskim agresorom.

Na svečanosti u Kninu danas su brojni visoki državni dužnosnici predvođeni predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom te izaslanikom Predsjednika RH, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Zbora Josipom Lucićem.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na kninskom Gradskom groblju.Vijence su položili predsjednik Sabora Luka Bebić, premijer Ivo Sanader te izaslanstvo predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Oružanih snaga RH, ministrica branitelja Jadranka Kosor, predstavnici braniteljskih udruga i branitelja, političkih stranaka i grada Knina i Šibensko-kninske županije.

Današnju svečanost u Kninu najavio je i Orkestar Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice svirajući budnice gradskim ulicama, a nad gradom je proletio i borbeni zrakoplov Mig-21.

Nakon polaganja vijenaca državni i vojni dužnosnici sudjelovali su na Kninskoj tvrđavi na svečanosti podizanja hrvatske zastave čemu je prethodila zvonjava crkvenih zvona koja su simbolično obilježila oslobađanje Knina i ulazak Hrvatske vojske u grad prije 13 godina. Minutom šutnje odana je i počast svim hrvatskim braniteljima poginulim za slobodnu domovinu.

Jutros je održan i mimohod hrvatskih branitelja u kojemu je sudjelovalo više od 1500 hrvatskih branitelja, a na čelu povorke nosile su se zastave svih ratnih postrojbi iz Domovinskog rata. Mimohod je krenuo iz vojarne "Kralja Zvonimira" prošao glavnim gradskim ulicama do stadiona nogometnog kluba "Dinara" gdje se održava središnja svečanost i postrojavanje hrvatskih branitelja te Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova.

U 12 sati u crkvi sv. Ante održat će se misa za Domovinu koju će predvoditi šibenski biskup Ante Ivas. Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" završit će večeras svečanim kooncertom na Gradskom stadionu NK "Dinara" u organizaciji Grada Knina i Hrvatske televizije.

U vojno redarstvenoj akciji Oluji prije 13 godina hrvatske vojne i redarstvene snage za samo 84 sata oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno pravni poredak Hrvatske.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika