07.05.2008. / 13:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Više od 3 tisuće studenata prosvjeduje u Zagrebu

Studenti: Mi smo prva bolonjska degeneracija

Unatoč jučerašnjem sastanku s pozitivnim rezultatima između predstavnika sudenata i ministra Primorca, studenti su se danas pod pratnjom policije uputili centrom Zagreba prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, jer 'ne vjeruju dosadašnjim obećanjima'

Studenti nisu odustali od prosvjeda usprkos obećanjima ministra PrimorcaStudenti nisu odustali od prosvjeda usprkos obećanjima ministra Primorca Više od 3000 studenata krenulo je točno u podne u prosvjednoj povorci ispred Muzeja Mimara prema Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo momentalnom organizacijom sveučiišta, kao i načinom te uvjetima studiranja. Studentski prosvjed, koji je najavljen prije nekoliko dana, ipak se održava, unatoč jučerašnjem sastanku s pozitivnim rezultatima između predstavnika Studentskoga zbora i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, gdje je ministar obećao ispunjavanje uvjeta povoljnijeg školovanja studenata.

Policijske snage i prometni policajci reguliraju cjelokupno područje centra grada, a promet je zbog prosvjedne povorke usporen, dok tramvaji periodično prolaze zaobilaznim putevima. Oboružani zviždaljkama i transparentima, sličnim onima u recentnim srednjoškolskim prosvjedima, s natpisima "Prva bolonjska degeneracija", "Žrtve političke odluke", "Gospodo, naši roditelji plaćaju vaše eksperimente", studenti nastoje ukazati na probleme koji stoje iza problematičnog i nedorečenog implementiranja bolonjskog procesa u Hrvatskoj, ali i zbog 'sustavnog ignoriranja njihovih problema u posljednje tri godine, kao i zato što su skeptični prema dosadašnjim obećanjima'. Prije početka prosvjeda, organizatori su se priopćenjem ogradili od "suradnje s bilo kakvim političkim strankama i njihovim pomladcima", naglašavajući da je svrha njihova prosvjeda "borba za temeljna studentska prava".

Osim prosvjeda u Zagrebu, koji je organiziran od strane studenata Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), prosvjedi su održani i u Rijeci, a tamošnje studente primio je gradonačelnik Vojko Obersnel.

U manjem broju, studenti prosvjeduju u svim većim hrvatskim gradovima

Uz zagrebačke studente, na ulicu su izašli i studenti u svim većim hrvatskim gradovima. U Osijeku je oko 300 studenata sa transparentima i zviždaljkama prodefiliralo osječkim ulicama, sa finalnim ciljem; sjedištem Rektorata u Tvrđi, prosvjedujući prvenstveno zbog načina na koji se uveo Bolonjski proces. U zgradi Rektorata primili su ih prorektori Drago Žagar i Dražen Barković, koji su poručili kako se problem ne može riješiti preko noći.

Unatoč najavama kako se suprotno najvećem zagrebačkom prosvjednom skupu danas neće pojaviti na ulicama, u Zadru se na pola sata ispred zgrade zadarskog sveučilišta okupilo oko 200 - tinjak studenata, koji su tražili pravedniji sustav školovanja. U Zadru su, kao i u Osijeku, prosvjedi protekli bez podrške Studentskih zborova, koji smatraju da su takvi načini izražavanja nezadovoljstva momentalno nepotrebni.

Prosvjedi su se uz nekolicinu protagonista održali i u Dubrovniku, Puli, Varaždinu te Slavonskom Brodu, gdje su sa sličnim vizualnim i zvučnim kulisama svega stotinjak ili manje studenata u pojedinim gradovima tražili propitkivanje dosadašnje implementacije Bolonjskog sustava.

Fotogalerija

  • Studenti nisu odustali od prosvjeda usprkos obećanjima ministra Primorca

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika